Pravi oče je tisti, ki razume, da je družina na prvem mestu

"Oče je bil tisti, ki me je naučil, da se cenim. Naučil me je, da sem neverjetno lepa in da sem najdragocenejša stvar v njegovem življenju." - Dawn French

Postati oče otroka je razmeroma preprost postopek. Za zanositev ne potrebujete veliko več od seksa in sreče, da ženska zanosi in postanete starš.

Ampak biti oče – to pa je čisto nekaj drugega.

Biti oče je veliko več kot le biti oče otroka. Gre za to, kdo ste kot oseba. Gre za način, kako gledate nase, na druge in na svet ter na način, kako se ti pogledi odražajo v tem, kako se obnašate do svojih otrok.

Biti oče je, biti tam za svojo družino – in ne samo s svojo denarnico, ko je treba nekaj plačati. Gre za to, da tolažite svojega sina ali hčerko, ko jokata. To je, da ste nežni, prijazni, sočutni in razumevajoči. Da veste, da se nič dobrega ne doseže z dvigom glasu in udarci.

Biti oče pomeni preživeti čas s svojimi otroki. Pomeni, da se ne bojite pokazati svoje norčave strani, da bi se zabavali z njimi.

Biti oče pomeni skrbeti tako za čustvene in fizične potrebe svoje družine. Gre za to, da ste ob svojih otrocih skozi ves čas, ko so veseli in ko preživljajo težke čase. In da jih nikoli ne zapustite, ne glede na vse.

Oče je nekdo, ki se trudi, da bi zagotovil, da so njegovi otroci zdravi, srečni in varni, ne nekdo, ki samo gleda ali zbeži ob prvi težavi.

Oče je nekdo, ki z drugimi ravna s spoštovanjem in potrpljenjem, ne glede na to, kdo so, kakšen je njihov videz ali kakšne odločitve sprejemajo glede tega, kaj počnejo v življenju.

Oče je človek, ki dvigne roko in prizna, kdaj se moti. Nekdo, ki lahko sprejme lastne napake in ve, da ne more nikogar drugega obsojati iz istega razloga. Oče je oseba, ki pozna meje lastnega razumevanja in o vseh stvareh ostaja odprt.

Oče je nekdo, ki razume, da je vzor svojim otrokom. Je nekdo, ki ve, da njegovo vedenje neposredno vpliva na način, kako njihovi otroci razmišljajo, čutijo in delujejo.

Pravi oče je nekdo, ki ve, da se mora žrtvovati za svojo družino, in to brez obotavljanja. Nekdo, ki postavlja svoje otroke na prvo mesto, nad kogar koli drugega. Nekdo, ki razume, da je odgovoren za dobro počutje svojih otrok in skrbi za njihovo prihodnost.

Biti oče pomeni vedeti, kako se zabavati. Pomeni vedeti, kdaj kršiti pravila, kdaj zamižati na eno oko, zaradi uživanja v sedanjem trenutku.

Pomeni spoznavanje svojih otrok, takšnih kakršni v resnici so. To pomeni, da pozna kaj jim je všeč in česa ne marajo, njihove upe in sanje, njihove hobije, prijatelje in sovražnike.

Predvsem pa biti oče pomeni, da se od svojih otrok naučite toliko, kot se oni naučijo od vas, in vsak dan zaradi njih postajate boljši človek.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Psihologinja opozarja: 7 stavkov, ki jih nikoli ne smete izreči svojemu otroku