Preprosti triki za Google Search, ki vam bomo olajšali vsakodnevno življenje!

Pred vami so preprosti Google triki, s katerimi boste prihranili veliko dragocenega časa.

Google poznamo kot iskalnik, ki vse ve in vse najde. Med drugim ponuja tudi različne trike oziroma orodja, ki nam pošteno olajšajo delo. Ogromno informacij lahko tako dobimo brez nepotrebnega klikanja po raznih spletnih straneh. Poiskali smo nekaj orodij, ki vam bodo zagotovo prihranila dragocen čas in s katerimi se boste zagotovo zabavali!

Preprosti Google triki

Kalkulatorji in pretvorniki enot

Eno osnovnih zmožnosti brskalnika so tudi kalkulacije. Nič več iskanja kalkulatorja po hiši, Googlov kalkulator je dovolj napreden za marsikatero nalogo. Že enostavno natipkan račun bo brskalnik zmogel preračunati, sicer pa v iskalni niz napišemo “calculator“, kar nas popelje v cel, profesionalni kalkulator. Prek funkcije “tip calculator” lahko izračunamo odstotek določenega zneska, kar nam prav pride pri hitrem računanju popustov na izdelkih. Matematiki bodo lahko izračunali tudi kompleksne sinusne in kosinusne krivulje.

Kalkulator
Kalkulator
Risanje matematičnih krivulj
Risanje matematičnih krivulj

Kot rečeno bo Google pretvarjal tudi merske enote. Ker se svet ne more zediniti, katere merske enote uporabljati, moramo kdaj vedeti, kako lončke moke v receptu pretvoriti v grame oziroma kolikšna je temperatura pečice v Celzijih. Formula gre nekako tako “(količina prve vrednost in njena enota) to (enota, v katero želimo pretvoriti).” Primer je viden na spodnji sliki. Seveda lahko pretvarjamo med ogromno različnimi enotami.: površina (square mile to square kilometer), podatkovna hitrost (gigabyte to kilobyte), hitrost (miles per hour to kilometers per hour), energija (joule to kilocalorie), masa (ounce to gram), frekvenca (hertz to kilohertz), tlak (pascal to bar), dolžina (foot to meter), čas minutes to seconds), volumen (cup to grams),…

Pretvorba temperature
Pretvorba temperature

Ne smemo pozabiti niti na pretvorbo valut “240 usd to eur“, v kolikor načrtujemo potovanje v tujino oziroma naročamo iz tujine prek spleta, znesek pa ni prikazan v evrih.

Pretvornik denarnih valut
Pretvornik denarnih valut

Iskanje letov, trajanja vožnje ter nastanitve

Da se lahko za navigacijo obrnemo na Google Zemljevide, ve že skoraj vsak. Priročen pa je tudi podatek o letalih, ki letijo iz želenega mesta na izbrano počitniško destinacijo. Iskalni niz “ljubljana to rome” nam izpiše katere letalske družbe letijo, koliko časa bo let trajal ter koliko nas bo okvirno stala karta. Google nam celo priporoči, katero od sosednjih letališč, če to ponuja cenejše karte.

Iskanje letov iz mesta v mesto
Iskanje letov iz mesta v mesto

Naslednje je seveda iskanje nastanitve. Vsak ima svojo najljubšo spletno stran za iskanje prostih sob. Bo pa Google namesto nas analiziral ponudbe iz različnih strani ter nam tako omogočil, da najdemo takšno, ki nam bo najbolj po godu. Ko v niz napišemo “ljubljana hotels“, se nam izriše zemljevid ponudb ter njihova cena in osnovni podatki.

Iskanje hotelov v mestu
Iskanje hotelov v mestu

V kolikor se radi udeležujemo družabnih dogodkov, v niz napišemo recimo “ljubljana events” ter pogledamo, kaj zanimivega se bo dogajalo v mestu v naslednjih dneh.

Iskanje dogodkov v mestu
Iskanje dogodkov v mestu

Iskanje točne barvne kode

To orodje bo še najbolj prav prišlo grafičnim oblikovalcem. Pri določanju primerne barve se nam bo spodaj izpisala koda v različnih zapisih. To kodo preprosto prilepimo v program, v katerem urejamo.

Iskanje točno določene barve ter njeno kodo
Iskanje točno določene barve ter njeno kodo

Iskanje prevodov

Velikokrat se zgodi, da med branjem tujega članka naletimo na besedo, ki je ne najbolj razumemo. Kot vemo, Google ponuja tudi svoj prevajalnik. Za hiter prevod enostavno natipkamo recimo “razmišljanje in english” in že imamo prevod.

Hitro iskanje prevodov
Hitro iskanje prevodov

Ura, vreme in čas sončnega vzhoda/zahoda na določeni lokaciji

Kdaj bo sonce vzšlo in kdaj zašlo, smo včasih pogledali kar na setveni koledar, sedaj pa nam to  pove kar Google sam. Samo zapišemo ime kraja ter dodamo besedo “sunrise” ali “sunset“.

Kdaj bo vzhod/zahod
Kdaj bo vzhod/zahod

Tudi na večerna poročila in vremensko napoved nam ni potrebno čakati, saj v iskalni niz enostavno zapišemo ime kraja ter dodamo besedo “weather“.

Iskanje vremena po krajih
Iskanje vremena po krajih

Cifra ali mož?

Google nam omogoča tudi žrebanje naključnih števil (iščemo pod “spinner“) oziroma metanja kovanca (iščemo pod “heads or tails“).

Naključno žrebanje številke
Naključno žrebanje številke

Najdi svoj telefon

V skrajni sili, ko nikakor ne moremo najti telefona oziroma je bil ta ukraden, nam Google nudi močno orodje, s katerim lahko naredimo marsikaj. V iskalni niz zapišemo “find my phone“. Telefonu lahko ukažemo, da samo zazvoni oziroma preverimo, kjer se trenutno nahaja. Napravo lahko celo na daljavo izklopimo ali izbrišemo vse podatke na njej. Ker storitev deluje prek Googlovega računa, mora biti telefon povezan v splet, za lociranje pa moramo imeti vklopljeno Lokacijo.

Najdi moj telefon
Najdi moj telefon

Kdaj so prazniki?

Vemo, da se bliža praznik, ne vemo pa točnega datuma. Nekoč bi spet vneto brskali po koledarjih, danes pa le zapišemo “prešernov dan 2020” ali pa “velika noč 2020” … in izpisal se nam bo točen datum.

Iskanje datuma praznika
Iskanje datuma praznika

Podrobnejše iskanje novic ali fotografij

Novice se bliskovito posodabljajo, zato je lahko 2 dneva stara zadeva danes že zastarela. Krčenje izbora prikazanih rezultatov nam pomaga tudi pri tem, ko vemo na primer le za kraj, kjer se je nekaj zgodilo. Da se izognemo nepotrebnim iskalnim rezultatom, lahko določimo parametre iskanja. Najbolj uporaben parameter je čas. Pri iskanju videa lahko na primer določimo njegovo dolžino in kakovost, ne da bi predhodno sploh kliknili nanj. Enako je pri fotografijah.Časovno omejeno iskanje

Časovno omejeno iskanje

Iskanje fotografij ima tudi kar nekaj filtrov. Lahko jih filtriramo po velikost, času objave, celo po barvah (recimo da želimo le črno-bele fotografije). Zanimiva je tudi lastnost, da naložimo svojo sliko ali kopiramo URL naslov neke slike, Google pa bo na podlagi analize naše slike poiskal njej podobne fotografije.

Iskanje fotografij, ki so podobne naši naloženi fotografiji
Iskanje fotografij, ki so podobne naši naloženi fotografiji

Dihalne vaje

Da, Google nas lahko uči tudi kako se pomiriti. Če vtipkamo “Breathing exercise“, nas to popelje do vmesnika za dihalne vaje, kjer nas pričaka enominutna vaja z navodili, kdaj vdihniti in kdaj izdihniti.

Dihalne vaje
Dihalne vaje

Posnetki spletnih strani

Ta lastnost je uporabna za spletne strani, ki ne obratujejo več in se zato ne bodo odprle, je pa Google ohranil njihov posnetek. Tako lahko vidimo, kaj se je na spletni strani dogajalo nazadnje, ko jo je obiskal Googlov robot. Posnetek strani najdemo tudi na delujočih straneh. Pri URL naslovu v iskalnih rezultatih kliknemo na majhno puščico ter potem “Posnetek“.

Posnetek spletne strani
Posnetek spletne strani

Iskanje specifične spletne strani

Imena člankov so si včasih podobna, zato iskanje navrže še na desetine drugi rezultatov, ki jih ne želimo. V iskalni niz zapišemo recimo “site:citymagazine.si aplikacije” in pod rezultati se bodo znašli le linki do spletne strani City Magazine, kjer smo pisali o aplikacijah.

Iskanje specifične spletne strani
Iskanje specifične spletne strani

Iskanje rezultatov iz specifične države

Spet smo pri receptih. Recimo, da iščemo recept za dobre testenine in vemo, da znajo Italijani pripraviti najboljše. Torej bomo poiskali recepte, ki so bili objavljeni na italijanskih spletnih straneh. To naredimo tako, da v iskanje zapišemo “pasta carbonara recipe site:.it“. “.it” pa zato, ker je to domena italijanskih spletnih strani.

Iskanje rezultata iz spletnih strani določene države
Iskanje rezultata iz spletnih strani določene države

Iskanje določenega niza besed

Recimo, da iščemo recept za šmorn z jabolki. No, točno ta niz lahko enostavno prenesemo v iskalno polje, le da ga damo v narekovaje: “šmorn z jabolki“. Google nam bo poiskal le spletne strani, ki uporabljajo točno tak niz besed v točno takšnem zaporedju.

Iskanje točno določenega niza besed
Iskanje točno določenega niza besed

Merilno orodje

Včasih je potrebno med zidanjem ali nameščanje pohištva poskrbeti, da je to vodoravno. Ponavadi za to uporabimo vodno tehtnico, ki nam pove, ali je neka stvar vodoravna in pod pravim kotom. Če tega orodja nimamo, lahko uporabimo kar Google, ki na podlagi senzorjev v pametnem telefonu izmeri pravi kot. Napisati moramo le “bubble level“.

Metronom

Tudi običajnega metronoma ne potrebujemo več, saj nam Google nudi svojega. Do slednjega nas popelje iskanje pod besedo “metronome“.

Metronom
Metronom

Igre za dolgčas

Na Googlu lahko najdemo tudi vrsto znanih in priljubljenih iger, s katerimi si lahko krajšamo čas. Iskati moramo med nizi “Zerg Rush“, “Google Pacman“, “Solitaire“, “Minesweeper“, “Snake” in “Tic Tac Toe“. Če bomo iskali niz “Atari Breakdown“, moramo iskati med slikami. Zanimiv je tudi vpogled v zgodnje čase Googla ter kako je bila ta videti recimo leta 1998. Iskati je potrebno le “Google in 1998“.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ste opazili? Facebook Messenger dobiva nove funkcije, pa tudi nov logotip