Preverite, katere sobne rastline so primerne za vaš dom

Katera sobna rastlina je prava izbira za vaš prostor?

Ni vsak za vse. Enako velja za sobne rastline. Niso vse primerne za vsak dom oziroma za vsak prostor. Bi radi izvedeli, katere so primerne za temno predsobo, za svetlo dnevno sobo, za hodnik in za hladno spalnico ter kakšno nego potrebujejo? Pripravili smo kopico nasvetov, ki vas bodo spodbudili, da stanovanje opremite s sobnimi rastlinami, ki so več kot le lep dodatek k notranji opremi, saj imajo tudi blagodejne učinke na počutje v prostoru. Katero torej izbrati?

Katere sobne rastline so primerne za vaš dom? Odvisno od tega, kaj od njih pričakujete. Jih želite zgolj kot okras ali bi radi, da na vas in vaše zdravje delujejo blagodejno? Sobne rastline so hvaležen gost, ki ga je sorazmerno preprosto zadovoljiti, o njih morate vedeti le nekaj malenkosti, ki pa so odločilne. Ne veste, katere sobne rastline so primerne za vaš dom? Nič hudega. Tu smo, da vam pomagamo. Najprej se vprašajte, koliko sončne svetlobe je deležen prostor, v katerem želite naseliti sobno rastlino.

Za vsakogar prava sobna rastlina raste.
Za vsakogar prava sobna rastlina raste.

Če je večino časa prisotna umetna svetloba in če radi pozabljate na zalivanje in skrb, je prava izbira za vas lilija. Če vam je tudi kaj takega v preteklosti že propadlo, ne morete zgrešiti z zamijo. Zamijo? Zamija je dokaj nova sobna rastlina, ki ji je meteorski vzpon uspel zaradi lepih bleščečih listov, predvsem pa zaradi nezahtevnosti gojenja, saj gre za zelo odporno rastlino, ki uspeva v zelo neugodnih razmerah.

Sobne rastline so več kot le lepotni okras prostora.
Sobne rastline so več kot le lepotni okras prostora.

Če je količina sončne svetlobe v prostoru srednja in je zrak v prostoru precej vlažen, si omislite orhidejo, če je stopnja vlage v običajnih parametrih, pa tolstolistnico. Obe potrebujeta malo nege in sta idealni za vse, ki ste veliko zdoma. Če imate nekoliko več časa za skrb in nego, pa si v istih razmerah omislite živkasto kosmuljo. A le če imate visoke strope, sicer je boljša kandidatka bajonetka oziroma taščin jezik. Če ima soba sončne svetlobe na pretek in imate še ”zelene prste”, lahko izbirate med zelišči (če bi radi užitno rastlino) in sobnimi praprotmi, če pa je skrb za rastline vaša zadnja misel, si raje omislite kaktus.

PREBERITE ŠE: Pladenj Tableau – sistem avtomatskega zalivanja rastlin #kickstarter

Malo sonče svetlobe svetlobe? Ni panike! Obstajajo sobne rastline, ki preživijo tudi v takšnih pogojih.
Malo sonče svetlobe svetlobe? Ni panike! Obstajajo sobne rastline, ki preživijo tudi v takšnih pogojih.

In zakaj je pomembno imeti sobne rastline? Ker danes ljudje, predvsem tisti, ki živijo v mestih, več kot tri četrt dneva preživijo v zaprtih prostorih (doma, v trgovini, v šoli, na delovnem mestu, v prevoznih sredstvih …) in je zrak, ki ga večino dneva vdihujemo, zrak v zaprtih prostorih. Sobne rastline pa opravljajo skoraj vse pomembne naloge, ki jih opravljajo zunanje rastline pri skrbi za našo biosfero. So namreč tako naravni filtri, ionizatorji kot vlažilci. Zato ne odlašajte in izberite svojo, saj ne glede na to, ali imate čut za gojenje rastlin, za vas obstaja sobna rastlina. Katera je ta, pa ugotovite s spodnjo infografiko.

Katera sobna rastlina je prava izbira za vaš prostor?
Katera sobna rastlina je prava izbira za vaš prostor?

Dodatne Informacije

Več informacij:
made.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Trendi v notranjem dizajnu: 9 Instagram profilov, ki so odlična inspiracija pri urejanju doma