Prosi za spoštovanje ali te želi nadzirati? To je razlika!

Ali vam partner nenehno polaga besede v usta? Vas ne spoštuje pred drugimi ljudmi?

Ali želi vaša dejanja prilagoditi njegovi/njeni volji? Morda naredi nekaj bolj subtilnega, na primer komentira vašo izbiro oblačil ali pa o stvareh, ki mu/ji niso všeč na vas, negativno govori vašim prijateljem in družini.

Se vam sliši znano? Nekatere od teh stvari so lahko videti kot nasvet in skrb, vendar pogosto niso tako dobronamerne. Obstaja razlika med tem, da vam nekdo izkazuje spoštovanje in tem, da vas želi nadzorovati.

Spoštovanje ne ogroža vaše osebne svobode. Nadzor pa jo želi omejiti.

Spoštovanje pravi: “Razumem, da se najina stališča razlikujejo, ne strinjam se z tvojo odločitvijo, zato se počutiš drugače, vendar je to tvoja izbira.” Nadzor pravi: “Tega ne moreš storiti, ker to ni dobro zate, to moraš storiti po moje.”

Vendar pa obstaja veliko različnih pogledov na to temo. Na primer, partnerji imajo lahko različne ideje o tem, kaj je izkazovanje spoštovanja. Eden od partnerjev lahko pomanjkanje pohval zazna kot znak nespoštovanja, nekomu drugemu pa se lahko zdi nenavadno, da kdo takšne potrditve sploh potrebuje.

Zato je razumevanje tako pomembno. Najprej morate razumeti, kaj spoštovanje pomeni za drugo osebo, nato pa najti način, kako to uveljaviti v odnosu.

Spoštovanje ne ogroža vaše osebne svobode. Nadzor pa jo želi omejiti.

Tukaj je nekaj ​​najpogostejših vedenjskih vzorcev, ki kažejo na nadzor in ki se lahko skrijejo pod pretvezo zaskrbljenosti ali prošnje za spoštovanje.

Izolacija od drugih ljudi v vašem življenju

Torej od vaših prijateljev in družine. Morda bodo to naredili prefinjeno in vam bodo to prikazali, kakor da jih skrbi njihov vpliv na vas. Toda v resnici vam bodo s tem odvzeli podporo, ki ni njihova. Lažje je nadzorovati osebo, ki nima nikogar, do katerega bi lahko šla ali pa mu zaupala.

Pogoji

Pogojevanje je še en način nadzora nad človekom: “Še bolj bi te ljubil/-a, če bi naredil/-a to in to.” Krivdo je mogoče enostavno uporabiti, še posebej na način, da za vas storijo nekaj zelo izjemnega in imenitnega, nato pa vas obtožijo, da ste nehvaležni in sebični, če ne pristanete, da storite nekaj, kar oni zahtevajo od vas.

Stalne kritike

Na žalost se marsikdo ne zaveda, kako strupeno je to vedenje, še posebej zato, ker se začne kot “pomoč”, da ste boljši človek ali kaj podobnega. Če vas ves čas kritizirajo za vse, kar počnete, je to zloraba. Ljudje z nizko stopnjo samozavesti so še posebej nagnjeni k prepričanju, da je z njimi nekaj narobe, medtem ko so samo to, kar so. To lahko na človeku pusti ogromno čustvenih brazgotin.

Kakršnekoli grožnje

V zdravih odnosih ni prostora za grožnje. Od groženj, da boste prikrajšani za nekaj osnovnega, do groženj, da boste ostali brez doma ali otrok in podobno.

V zdravih odnosih ni prostora za grožnje.

Vohljanje in ljubosumje

Kaže pomanjkanje zaupanja in krši osebne meje druge osebe.

Prepiranje in posmeh

Če se vas partner/-ka sramuje ali se vam posmehuje zaradi vaših mnenj in pogledov, na primer o verski, kulturni ali politični zadevi, to ni normalno. V redu je, če se pogovarjate in se ne strinjate, ni pa v redu, če vas ustrahuje samo zato, ker imate drugačna stališča.

Na splošno je razmeroma enostavno prepoznati nadzor vedenja glede na to, kako se počutite, ko nekdo nekaj počne ali govori. Nikoli ne smete prezreti svojih občutkov. Za vsem mora biti vedno občutek miru in zadovoljstva, tudi, če se z nečim ne strinjate.

Če se nenehno počutite prestrašeni, prizadeti ali v zadregi, se mora nekaj spremeniti. Naučiti se morate določiti meje in jih sporočiti svojemu partnerju/-ki.

Spoštovanje je bistvenega pomena za vsako zvezo in zato se je o njem potrebno jasno in odkrito pogovoriti, prav tako tudi o vedenju, zaradi katerega vam je neprijetno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Nekega dne te bom pogledala v oči in ne bo me več bolelo”: sporočilo, v katerem se boste našli!