Ali imate radi morske dobrote? Danes imamo z vas recept za dagnje v belem vinu.
Dagnje so odličen vir morske hrane, ki nas obdari s svojim nežnim in sladkastim okusom. Okus dodatno poudarimo in obogatimo z aromo vina.
Belo vino deluje kot osnova za kuhanje školjk, saj se med segrevanjem sprostijo aromo, ki je v bogati tekočini, v kateri se kuhajo. Rezultat je okusna omaka, kar ustvari popolno ravnovesje med morskimi okusi in svežino vina.
Dagnje v belem vinu
Sestavine
- 2 žlici masla (ali 50 ml oljčnega olja)
- 4 stroki česna
- 1 limona
- 1/2 čajne žličke mlete paprike
- 2 skodelici belega vina
- 900 g školjk
- šop peteršilja
Navodila
- V ponvi stopite maslo ali segrejte olivno olje. Dodajte sesekljan česen in pražite približno 30 sekund.
- Dodajte mleto papriko in naribano lupinico limone ter dobro premešajte. Pražite še približno 45 sekund.
- Prilijte belo vino v ponev. Začinite s poprom in pustite, da omaka zavre.
- Dodajte školjke v ponev in takoj pokrijte. Ponev pretresite, da se sestavine dobro premešajo. Pustite, da omaka zavre še nekaj minut.
- Preverite, ali so se školjke odprle. Če so se, dodajte sesekljan peteršilj, ponovno pokrijte ponev in kuhajte še 1-3 minute, da se školjke popolnoma odprejo.
- Postrezite školjke v omaki, obogateni z okusom česna, paprike, limonine lupinice in belega vina. Okrasite s svežim sesekljanim peteršiljem.