Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec vročih poletnih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo skozi vse leto, najbolj prija prav v vročih poletnih dneh. V teh dneh se lotimo priprave različnih domačih sladoledov, saj mu lahko dodajamo različne sestavine in ga pripravimo po svojem okusu in željah. Tokrat imamo za vas recept za pripravo domačega sladoleda iz kave.
Sladoled iz kave
Sestavine
- 350 ml mleka
- 350 ml sladke smetane
- 4 rumenjaki
- 120 g sladkorja
- ščepec soli
- 250 ml kave
Navodila
- Segrejte mleko in smetano. Rumenjake zmešajte s sladkorjem in soljo. Počasi dodajate segreto mleko in smetano ter premešajte.
- Vse skupaj prelijete nazaj v posodo in na majhnem ognju kuhajte nekaj minut, dokler se zmes ne zgosti in se začne lepiti na leseno žlico.
- Odstavite z ognja in dodajte skodelico kave. Počakajte, da se ohladi, nato pa sestavine dajte v aparat za sladoled.
- Če aparata za sladoled nimate enostavno stepite gosto smetano in sladkor, dokler ne dobite gostote stepene smetane. Nato pa jo vmešajte v sladkano kondenzirano mleko. Dodajte kavo in zmes vlijte v neprodušno plastično posodo in zamrznite za eno uro. Sladoled nato vsako uro vzamete iz zamrzovalnika in ga premešajte. Ta postopek ponovite vsaj štirikrat. Nato ga pustite nedotaknjenega v zamrzovalniku še dve uri, preden postrežete.