Poskusite ta vegetarijanski curry, ne bo vam žal!
Pravi indijski curry je v vsem tem času doživel že na tisoče različic, a vegetarijanski curry iz šampinjonov je morda najbolj slasten. Curry-ji so običajno narejeni z mesom, ribami ali moskimi sadeži, a ker je v Indiji kar tretjina prebivalcev vegetarijancev ali veganov, so nadvse priljubljene tudi rastlinske različice. Glavna sestavina tega recepta so gobe, natančneje šampinjoni, postreženi s kuhanim rižem in indijskim kruhom naan.
Vegetarijanski curry iz šampinjonov
Sestavine
- 500 g šampinjonov
- 400 g paradižnikov v pločevinki
- 100 ml vrele vode
- 50 g masla
- 3-4 stroka česna
- 2 žlici polnomastnega jogurta
- 2 žlici svežih listov koriandra
- čebula
- žlica belega sladkorja
- čajna žlička mletega ingverja
- čajna žlička kuminovih semen
- čajna žlička semen koromača
- ½ čajne žličke mlete kurkume
- ½ čajne žličke mešanice začimb garam masala
- ½ čajne žličke čilija v prahu
- rastlinsko olje (po želji)
Navodila
- Gobe očesite jih in narežete na četrtine.
- V ponvi razpustite maslo in na njem pražite gobe približno 10 minut. Toliko časa, da iz njih izhlapi vsa tekočina in postanejo zlato rjave. Odstranite z vroče plošče.
- V isto ponev date nekaj rastlinskega olja, ga segrejete in na njem prepražite semena kumine in koromača. Med stalnim mešanjem jih pražite približno pol minute, dokler ne spustijo orehaste arome.
- V ponev dodate sesekljano čebulo in jo pražite približno 10 minut, da se zmehča in zlato porumeni.
- Zmanjšate temperaturo in v ponev dodate sesekljan česen.
- Dodajte ingver, kurkumo, čili v prahu in garam masalo. Zmešajte.
- Dodate narezan paradižnik in sladkor. Vse skupaj kuhate na zmerni temperaturi približno pet do sedem minut.
- Vzemite dve do tri žlice te omake in jo v majhni posodici zmešajte z jogurtom. Nato vse skupaj ponovno zložite v ponev.
- Sestavine v kozici zalijete z vrelo vodo in kuhate še tri do štiri minute, da se curry zgosti.
- Gobe stresite v ponev, da se segrejejo z ostalimi sestavinami. Postrezite s svežimi listi koriandra in kuhanim rižem.