Keto prehrana je način prehranjevanja z zelo malo ogljikovih hidratov in z več maščobami. Pri keto prehrani človek poje veliko manj ogljikovih hidratov, ohrani zmeren vnos beljakovin in občutno poveča vnos maščob. Ketoza je tudi glavni razlog, zakaj je keto prehranjevanje tako uspešno pri izgubljanju kilogramov.
Kokosova moka je ena najboljših mok za keto dieto, saj vsebuje le 21 gramov ogljikovih hidratov na 100 gramov moke, kar je 3,5 – krat manj kot navadna bela moka. Poleg kokosove moke te tortilje vsebujejo tudi psilijeve (Psyllium) kosmiče kot nadomestek za jajca. Psilijevi (Psyllium) kosmiči so rastlinske vlaknine, ki nase vežejo vodo in so sposobne svoj volumen povečati celo do 15 krat. So odlični za prebavo, v tem receptu pa tortiljam dajejo mehko teksturo.
Količine, zapisane v receptu, zadostujejo za 6 tortilj. Imele bodo povprečno 66 kalorij, od tega 3,3 grama maščobe, 2 grama beljakovin in 7 gramov ogljikovih hidratov in le 2 grama sladkorja.
Za pripravo potrebujete sledeče sestavine:
- 16 gramov psilijevih kosmičev – kupite jih v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano
- 60 gramov kokosove moke
- 240 mililitrov tople vode
- 15 mililitrov olivnega olja
- 1 gram sode bikarbone
- 1 gram soli
Priprava:
V skledi z vilicami dobro premešajte kokosovo moko in psilijeve kosmiče. Mešanici dodajte vodo, olivno olje in sodo bikarbono ter mešajte, dokler se zmes med seboj ne poveže. Solite in testo pregnetete še z rokami, da nastane suha krogla. V kolikor je testo še vlažno, postopoma dodajte še ščepec kosmičev, da ta izgubi vlago. Ko končate z gnetenjem, pustite testo počivati 10 minut.
Testo razdelite na štiri enake dele in iz vsakega oblikujte kroglico. Vzemite dva lista peki papirja, ter nanj položite kroglice testa. Ročno pritisnite testo in ga povaljajte z valjčkom do premera 20 centimetrov. Če želite narediti popolnoma okrogle tortilje, vzemite pokrov lonca in z njim pritisnite testo. Odstranite peki papir in obrežite odvečno testo, ki ga lahko ponovno uporabite za pripravo nove tortilje.
V ponev dodajte malo olivnega olja in segrejte. Testo, ki ste ga pripravili prenesite v ponev, ter na vsaki strani pečete po dve minuti. Tortilje morajo biti mehke, ne smejo se trgati in ne smejo počiti, ko jih zavijate. Zato jih ne smete zapeči preveč. Tortilje lahko jeste takoj ali pa jih hranite v zaprti posodi do tri dni
Za nadev lahko uporabite različne vrste mesa, predvsem tiste, ki imajo veliko vsebnost beljakovin: goveje meso, perutnina, morski sadeži, različne ribe. V kolikor se želite poslužiti tudi keto nadeva, je pomembno, da izberete zelenjavo, ki ima majhno vsebnost ogljikovih hidratov, potrebno pa se je izogibati tudi škrobu. Izberite špinačo, blitvo, kitajsko zelje, ohrovt, papriko, šparglje.