fbpx

Roadtrip počitnice v Nemčiji: München, Ulm, Lindau, Schwangau, Zugspitze

Družinski roadtrip po Bavarski

Foto: Jan Macarol
Zadnjič posodobljeno: :

Nemčija je med slovenskimi popotniki priljubljena destinacija. Kdor je obiskal to lepo in urejeno državo, se tja zagotovo še vrača. Nemčija namreč poleg naravnih znamenitost, ponuja tudi bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Ta dežela vabi tako privržence narave in športa, kot tudi ljubitelje umetnosti. Prav vsakdo bo v njej odkril tisti mozaik zanimivosti, ki mu največ pomeni. Mi smo se tokrat podali na družinsko avanturo po Bavarski, družinski roadtrip!

Zakaj Nemčija?

Zvezna dežela Bavarska je za slovenske turiste najbližja, zato je verjetno tudi najpogostejša počitniška destinacija. Iz Ljubljane do bavarske prestolnice München potujemo po dobrih 400 kilometrih urejene avtoceste, za kar potrebujemo le 4 ure vožje. Seveda, če so običajne prometne razmere in se na pot ne odpravimo v vrhuncih turistične sezone. Še namig – uporaba avtoceste v Nemčiji je za osebna vozila brezplačna. Razlogov, da se ob naslednji priložnosti podate raziskovati lepote Nemčije, je torej več kot dovolj.

Mi smo si za tokratno potovanje po Nemčiji rezervirali 5 dni in v naprej splanirali krožno turo po Bavarski (Munchen – Legoland – Ulm – Bodensko jezero – grad Neuschwanstein – Garmisch Partenkirchen). Ja, časa ni bilo veliko, vendar ravno prav, da smo začutili utrip, ki ga izžareva ta dežela.

München (dan 1 in 2)


Ker v zadnjem letu in pol nismo imeli možnosti toliko potovati kot bi si želeli in smo že pošteno pogrešali utrip velemesta, smo za izhodiščno točko našega potovanja izbrali München. Mesto ponuja številne znamenitosti, a ker smo imeli časa le dan in pol smo se odločili, da si tokrat ogledamo Marijin trg (Marienplatz) v središču mesta, BMW Welt, Olympiapark, Areno Allianz in živalski vrt Hellabrun. Več kot očitno je, da smo večino atrakcij prilagajali našemu 6-letnemu popotniku.

Video: Roadtrip Nemčija – 1.del: München

Marijin trg je prostor, kjer začutiš, kako diha mesto. Do njega vodi dolga nakupovalna ulica, kjer se srečujejo pripadniki številnih narodnosti, ki so zaradi odprte migrantske politike Nemčije našle svoj dom prav v bavarski prestolnici. Od takrat, ko je Henrik Lev leta 1158 ustanovil München, je Marienplatz središče in srce mesta. Ime je dobil ime po Marijinem stebru (Mariensäule), ki je bil postavljen na trgu leta 1638, da bi proslavili konec švedske okupacije. Danes Marijinem trg zaznamujeta Nova mestna hiša (Neues Rathaus) in Stara mestna hiša (Altes Rathaus).

Marijin trg, foto: Envato

Ker fantje v naši družini več kot odkrito izkazujemo ljubezen do avtomobilov, je bila naša naslednja postaja – BMW Welt – logična odločitev. BMW Welt je razstavni prostor z aktualno linijo modelov avtomobilov in motornih koles BMW ter drugi dve znamki skupine BMW, Mini in Rolls-Royce. Poleg razstavljenih modelov, pa je BMW Welt namenjen posebnemu prevzemu naročenih vozil. Stranke, ki prevzamejo naročene avtomobile, dobijo posebno uprizorjeno izkušnjo, v kateri svoj novi avto čakajo v ogromni dvorani s steklenimi stenami, njihov avtomobil pa se dviga z nižjih nivojev na okroglih dvižnih ploščadih. Res zanimiva izkušnja, ki smo jo tudi mi dodali na svojo “listo želja”. Trenutno smo imeli v BMW Welt možnost videti tudi novi BMW X3 in BMW serije 2 Gran Coupé, ki sta bi “soigralca” ob Scarlett Johansson v filmu Črna vdova. Vstop v BMW Welt je brezplačen.

BMW Welt, Foto: BMW

V neposredni bližini BMW Welta se nahaja Olimpijski park, ki so ga zgradili za poletne olimpijske igre 1972. Park, za razliko od velike večine olimpijskih objektov po svetu, še dandanes polno živi in služi kot prizorišče kulturnih, družbenih in ostalih prireditev. V sredini parka se nahaja olimpijsko jezero, okoli katerega se razprostirajo olimpijski stadion, olimpijska hala, plavalni center, ledena dvorana, velodrom, olimpijska vas ter olimpijski stolp. Park je odličen primer smotrne in premišljene gradnje športnih objektov, ki služijo svojemu namenu še 50 let kasneje. Če si želite odpočiti od mestnega vrveža, se odpravite na sprehod po njegovih zelenih površinah. Mi smo bili časovno omejeni in že nekoliko utrujeni, zato smo se odličili, da si park ogledamo iz ptičje perspektive – iz olimpijskega stolpa, ki v višino meri 291 metrov. Od tam namreč pogled seže na celoten park ter na München in njegovo okolico. Z dvigalom se povzpnete na višino 190 metrov, kjer na razgledni ploščadi občudujete arhitekturno zasnovo olimpijskega parka. Za ta razgled boste odšteli 9 evrov za odraslo osebo in 6 evrov za otroka starejšega od 6 let.

Olimpijski park, foto: Envato

Naslednja atrakcija na našem seznamu je bil živalski vrt, a smo ugotovili, da je zaradi šolskih počitnic na Bavarskem, potrebno vstopnice rezervirati vsaj en dan vnaprej preko spletne strani. Na tej točki je dobro poudariti, da je zaradi trenutnih razmer zaradi koronavirusa, vstopnice za muzeje in ostale atrakcije pogosto potrebno rezervirati v naprej. Zato svoje počitnice dobro načrtujete in si pravočasno zagotovite vstop v vam ljube znamenitosti.

Na našem seznamu munchenskih atrakcij nam je tako ostala le še Allianz Arena, matični stadion nogometnega velikana Bayern Munchen. Zaradi svoje zunanjosti ga ljubkovalno imenujejo gumanjak – Schlauchboot. Voden ogled po stadionu si je potrebno rezervirati v naprej, saj je zaradi korona ukrepov število obiskovalcev omejeno.

Allianz Arena, foto: allianz-arena

Nasvet

München ima zelo dobro urejen javni transport, zato lahko avto mirno parkirate pri hotelu in si mesto ogledate s tramvaji in podzemno železnico. Družinska vozovnica za neomejeno dnevno uporabo znaša 15 evrov, kar je precej manj kot bi odšteli za parkirnino.

Kako enostavno uporabljati javni prevoz v Münchenu? V google maps vnesite destinacijo, na primer BMW Welt, in izberite način potovanja – ikona “vlakec”. Natančna navodila vas bodo usmerila na katero postajo podzmene železnice pojdite in na katero številko vlaka vstopite. Prav tako vam bo aplikacija pokazala imena vseh postaj, kjer se bo vlak ustavljal in vas opozorila, kdaj je čas, da izstopite oziroma da ste prispeli na svoj željeni cilj. Več kot enostavno!
Foto: booking.com

Preko Booking.com smo si v Münchenu rezervirali Hotel Europa. Pri izbiri hotela smo želeli, da je v bližni centra in ostalih znamenitosti, ki jih imamo namen obiskati, da ima na voljo brezplačno parkiranje, kar je v večjih mestih pogosto težko dobiti ter da ima na Booking.com oceno več kot 8,5. Z izbiro hotela smo vili zelo zadovoljni in ga priporočamo!

Legoland (dan 3)


Tretji dan našega roadtripa je bil namenjen zabaviščnemu parku Legoland, ki se nahaja približno uro vožnje iz Munchna. To je raj za male in velike ljubitelje kock Lego. Od adrenalinskih vlakov, 4D kina, vodnih atrakcij do arhitekturnih znamenitosti zgrajenih iz kock – to je zabava za vso družino.
Vstopnice si rezervirajte na spletni strani, saj si boste tako zagotovili vstop in celo nekaj privarčevali. Če želite izkoristiti čim več, kar ponuja Legoland, priporočamo Express Pass vstopnico. Z njo boste preskočili vse čakalne vrste in svojo dogodivščino v Legolandu še izboljšali.

Foto: Legoland

Ulm in Bodensko jezero (dan 4)


Ulm je bil za nas nepoznano mesto, vendar smo se vanj podali po priporočilu. In brez oklevanja lahko trdimo, da bi nam bilo žal, če ne bi zavili vanj. Ulm je mesto v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg in leži ob reki Donavi. V njem živi okoli 120.000 prebivalcev, je bogat z zgodovino in tradicijo. V Ulmu smo si ogledali dve največji znamenitosti. Prva je gotska cerkev (Ulmer Münster) z najvišjim zvonikom na svetu, ki je visok kar 161,53 metrov. Druga zanimivost pa je stara ribiška četrt, ki se nahaja ob vodi, zaradi česar mestu mnogi pravijo “nemške Benetke”. Sicer pa je Ulm poznan tudi kot rojstni kraj Alberta Einsteina. Mi smo se v to mesto popolnoma zaljubili in zagotovo se bomo tja kmalu vrnili.

Ribiška četrt, foto: ulm.de

Še isti dan smo se iz Ulma odpravili do Bodenskega jezera. Zanj je značilno, da povezuje tri države – Nemčijo, Švico in Avstrijo. Mi smo seveda ostali v nemškem delu in si ogledali otok Lindau s čarobnim starim mestnim jedrom in slikovitim pristaniščem. Bodensko jezero je sicer tretje največje sladkovodno evropsko jezero po površini, za Ženevskim in Blatnim jezerom. Dolgo je 63 kilometrov in na najširši točki široko skoraj 14 kilometrov. Okoli jezera je urejena kolesarska pot Bodensee-Radweg, ki je dolga 261 kilometrov. Prav tako je jezero stičišče pohodnikov in romarjev, saj je okoli njega več romarskih poti.
Žal smo tam ostali le nekaj ur, a brez težav bi si zanj vzeli tudi teden dni časa. Naš končni cilj tega dne je bilo mestece Füssen.

Lindau, Bodensko jezero; foto: Envato

Grad Neuschwanstein in Garmisch – Partenkirchen (dan 5)


Tik ob mestu Füssen leži najbolj slikoviti grad Neuschwanstein, ki si ga je dal zgraditi Ludvik II. Bavarski. Njegova obsedenost z gradjo gradu ga je pripeljala do brezglavega zadolževanja, zaradi česar grad niti ni bil dokončan za časa njegovega življenja. Ludvik II. Bavarski je v njem prebival le 11 dni, ko je leta 1886 umrl v skrivnostnih okoliščinah v plitvi vodi bližnjega jezera. Grad je preživel obe svetovni vojni in je dandanes globalni simbol obdobja romantike, kar več kot očitno nakazuje s svojo zunanjo podobo.
Ker smo si notranjost gradu ogledali že pred nekaj leti, smo se odločili, da mu tokrat le pomahamo iz doline. Vsekakor pa priporočamo, da si ga ogledate in začutite to romantično dušo zadnjega Bavarskega kralja.

Grad Neuschwainstein, foto: Envato

Od tu smo se odpeljali do naše zadnje točke popotovanja po Bavarski – do Garmisch Partenkirchna. Pot nas je peljala po prelepem nemškem podeželju, ki daje občutek kot da se vozite po golf igrišču. Kajti prostrane travnate površine so izjemno lepo urejene, pokošene in nezaraščene. Skoraj večina velikih kmetij je okoljsko osveščenih in si energijo pridobiva s solarnimi celicami na strehah domačij. Tu se začuti spoštovanje do tradicije in družinske dediščine, ki je za Nemce posebna vrednota.

Bavarska dežela, foto: Envato

In kaj je lepšega kot počitnice zaključiti na najvišjem vrhu Nemčije. Zugspitze se z 2962 metri višine bohoti južno od kraja Garmisch-Partenkirchen na meji med Nemčijo in Avstrijo. Na vrh smo se popeljali z gondolsko žičnico Zugspitze. Povratna vozovnica za tričlansko družino nas je sicer stala 135 evrov, vendar je pogled na Alpe in predalpske doline odtehtal “investicijo”. Predvsem, ker smo imeli srečo, da smo se na vrh gore dvignili na lep poleten sončen dan. Morda pa se naslednjič odpravimo kar peš, saj do vrha vodita dve, sicer zahtevni pohodniški poti.

Gondolska žičnica do Zugspitze, foto: zugspitze.de

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!