Odkrijte okus Koreje. Korejski Bibimbap. Le zakaj je osvojil srca številnih ljubiteljev hrane po vsem svetu?
V svetu kulinarike, kjer se tradicija in okusi prepletajo, korejski Bibimbap, s svojo barvno paleto okusov in teksturo, odraža bogato korejsko kulinarično dediščino.
Bibimbap ima korenine v korejski tradiciji in dolgo zgodovino. Jed je bila prvotno namenjena porabi ostankov hrane, saj so kuharji uporabljali preostale zelenjavne in mesne sestavine. Z leti se je Bibimbap razvil v priljubljeno in cenjeno jed.
Kaj dela korejski Bibimbap tako posebnega?
Beli riž, ki se običajno uporablja, je lahko kratkozrnat ali dolgozrnat. Korejski Bibimbap vsebuje različne vrste zelenjave, kot so korenje, špinača, gobe, bučke, redkev, kalčki soje in drugi. Običajno se uporablja govedina, piščanec ali svinjina. Meso je pogosto marinirano in nato hitro praženo ali pečeno. Jajce je lahko surovo in postavljeno na vrh jedi, lahko ga serviramo tudi praženega ali kuhanega.
Pomembna sestavina je tudi gochujang. To je pikantna fermentirana pasta iz rdeče čilijeve paprike, riževega sladkorja, sojine omake in česna. Jedi dodaja pikantnost. Za dodatek okusu in aromo uporabimo sezamovo olje.
Korejski Bibimbap
Sestavine
- 200 g mlete govedine
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1/4 čajne žličke česna v prahu
- 250 g špinače
- 350 g graha
- 100 g gob
- 120 g korenja
- 1/2 čajne žličke fine morske soli
- 3 skodelice riža
- 3 jajca
- olje Sestavine za omako:
- pečene sezonske alge, narezane na trakove
- 2 žlici korejske fermentirane čilijeve paste
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica vode
- 1 žlica praženih sezamovih semen
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
- 1 čajna žlička česna v prahu
Navodila
- Najprej zmešajte govedino s sojino omako, sezamovim oljem, sladkorjem in česnom v prahu.
- Meso marinirajte približno 30 minut.
- V vok dodamo malo olja in meso pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut.
- Nato v skledi zmešamo sestavine za omako. Dodamo na trakove narezan korenček, ki ga pražimo dve do tri minute.
- Dodamo narezane gobe in jih dve do tri minute pražimo v voku. Nato dodamo špinačo, česen in sezamovo olje.
- Na koncu spečemo jaja. V skledo damo riž, čez pa meso, zelenjavo, alge, omako in jajce.