fbpx

Recept: Malloreddus – priljubljene italijanska jed iz Sardinije

Foto: envato

Na kaj pomislite, ko vam nekdo reče "italijanska hrana"? Na pico, testenine,… Tokrat se bomo odpravili na Sardinijo in poizkusili testenine malloreddus.

Če ste v zadnjih letih potovali na Sardinijo, ste tam zagotovo poskusili okusno italijansko jed – malloreddus. Sardinske testenine so priljubljena lokalna specialiteta tega slikovitega sredozemskega otoka, znanega po svojih čudovitih plažah in turkizno čistem morju.

Ne vsebujejo jajc, saj so narejene iz pšeničnega zdroba durum. Italijani nas prepričujejo, da jih je nemogoče razkuhati, zato je ta italijanska jed popolna tudi za tiste, ki ne stojijo ves čas ob štedilniku. Kombinirate jih lahko z okusnimi omakami in solato.

Malloreddus

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 160 ml vode
  • ¼ čajne žličke žafranove niti
  • 320 g pšeničnega zdroba durum (semolina rimacinat)
  • ¾ čajne žličke soli
  • čajna žlička oljčnega olja
  • 800 g kakovostnih pelatov
  • 5 žlic masla
  • glavica čebule
  • 1/2 šopka peteršilja
  • bazilika
  • sol in črni poper
  • parmezan
  • olivno olje

Navodila

  1. Ta priljubljena italijanska jed ni prav zahtevna. Žafranove niti posujete v posodo in prelijete z vodo, nato pa jih pokrite kuhate do 10 minut. Medtem v veliki skledi zmešajte zdrob in sol, nato pa čez skledo postavite fino mrežasto cedilo. Skozi cedilo vlijete žafranovo vodo v skledo. Žafranove nitke pritisnite s prsti, da izvlečete čim več dodatnega okusa, in zavrzite. V skledo dodate olivno olje in zgnetete testo.
  2. Testo pustite počivati ​​10 minut, nato ga gnetete še dodatnih 10 do 15 minut oz. dokler ni povsem gladko in nelepljivo.
  3. Testo oblikujte v kepo, ki jo tesno ovijte s plastično folijo in pustite na sobni temperaturi 1 uro.
  4. Medtem ko testo počiva pripravite paradižnikovo omako. Čebulo olupite in rapolovite. Paradižnik zmešajte z maslom, čebulo in zelišči ter segrevajte na srednji temperaturi. Solite in poprate. Zavrete, nato pa med občasnim mešanjem in tlačenjem paradižnika kuhate 30-45 minut. 5. Ko je omaka pripravljena, odstranite čebulo in zelišča.
  5. Če se testo po eni uri zdi lepljivo, vmešate približno žličko zdroba oziroma toliko, da se ne lepi. Iz testa oblikujte dqaljši svaljek in narežite na manjše koščke. Z modelčkom za testenine naredite malloreduss (lahko si pomagate tudi z vilico, če nimate modelčka). Nato pa testenine položite v pekač, obložen s peki papirjem, tako da se med seboj ne dotikajo, da se ne sprimejo.
  6. Skuhate testenine in jih postrežete z omako, nato jih potresete s parmezanom in prelijete z oljčnim oljem.

Kako narediti testenine Malloreddus?

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.