fbpx

Recept: originalna sicilijanska pizza

Foto: envato

Le kdo ne mara pristne italijanske pice? Njena hrustljava skorjica, sočni nadevi in eksplodirajoča kombinacija okusov vedno znova razveseljujejo naše brbončice. To je originalna sicilijanska pizza.

Pizza je več kot le hrana. Je umetnost, ki povezuje ljudi, ne glede na njihovo starost, poreklo ali okusne preference. Danes bomo pripravili sicilijansko pizzo.

Ne glede ali ste ljubitelj klasične margherite – pice z očarljivim okusom paradižnika, bazilike in sira ali pa se raje odločate za eksotične kombinacije okusov, kot so fige, karamelizirani čebulni obročki ali rikota – pica vedno ponuja nekaj za vsakogar.

Priprava pice je tudi priložnost za izražanje kreativnosti. Lahko eksperimentirate z različnimi vrstami sira, dodate sveže zelišča ali se lotite priprave svoje domače omake za pico.

Slavna italijanska babica Giovanna, v videu deli svoje dragocene skrivnosti o tem, kako narediti najboljše testo in nenavaden nadev za pico.

Njena enostavna, a izjemno učinkovita metoda za pripravo testa vas bo popeljala na okusno potovanje po Italiji, ne da bi zapustili udobje lastne kuhinje.

Nadev s svežim grahom, inčuni in z izbrano kombinacijo začimb, bo postal vaša nova najljubša izbira za vsako pico.

Originalna sicilijanska pizza

  • Obroki: 2
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 6 skodelic moke
  • 1 žlica kvasa
  • 1/2 skodelice masla
  • 2 skodelici tople vode
  • 1 čajna žlička soli
  • Sestavine za nadev:
  • 200 g graha
  • 1 pločevinka inčunov
  • 1/4 skodelice olivnega olja
  • 6 kosov čebule
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke posušenega origana
  • Sestavine za paradižnikovo omako:
  • 1 pločevinka pelatov (v kosih)
  • 1 skodelica vode
  • 2 čajni žlički paradižnikove paste
  • 1 žlica sladkorja
  • sveža bazilika

Navodila

  1. Začnite z mešanjem moke, kvasa, masla sobne temperature, soli in tople vode. Uporabite mešalnik z ustreznimi nastavki, da zamesite testo. Ko dobite homogeno kepo testa, ga ročno gnetite še 2 minuti. Nato testo naoljite in pokrijte, da vzhaja. Ko se testo podvoji v velikosti, ga razdelite na 2 dela in razvaljajte na pravokotne pekače, ki ste jih dobro naoljili. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati.
  2. Medtem v ponvi segrejte četrt skodelice olivnega olja in prepražite grobo sesekljano čebulo. Dodajte sol in posujte z origanom. Pražite, dokler čebula ne postane mehka in zlato rjava. Večino čebule preložite v ločeno posodo, v ponvi pa pustite le nekaj žlic. To boste uporabili za paradižnikovo omako.
  3. V ponvi združite čebulo in vodo ter dobro premešajte. Po 2-3 minutah kuhanja dodajte sladkor, sol in sesekljano baziliko. Kuhajte, dokler omaka ne zavre, nato pa še nekaj minut, da se paradižnik zmehča. Omako pretlačite v pire, zmanjšajte temperaturo in kuhajte še dodatnih 15 minut. Dodajte paradižnikovo pasto in dobro premešajte ter kuhajte še 10 minut.
  4. Prvo testo preluknjajte s prsti, nato pa po njem razporedite polovico prepražene čebule in fileje inčunov. Na drugem testu naredite luknjice s prsti, nato pa nanj nanesite plast paradižnikove omake in preostalo prepraženo čebulo. Potresite z grahom, ki ste ga predhodno odmrznili. Obe pici prelijte z olivnim oljem, tisto s prepraženo čebulo pa lahko še posolite.
  5. Pice pecite v predhodno ogreti pečici na 205°C približno 20 minut. Ko so pečene, jih narežite na koščke in postrezite. Uživajte v okusih Sicilije!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.