Ste že slišali za pecivo iz čičerike? Verjetno ne, vendar boste presenečeni nad njihovim edinstvenim okusom in kremasto teksturo.
Čičerika, ki jo običajno povezujemo s humusom in falafli, lahko služi tudi kot izvrstna sestavina za peko. Poleg tega je tekočina iz čičerike, znana kot aquafaba, odličen nadomestek za jajčne beljake, kar je idealno za vegane ali tiste, ki se držijo posebne prehrane.
Ta nenavadna kombinacija sestavin bo razvajala vaše brbončice. Kombinacija oreščkov, ruma, sočnih višenj in čokolade je že samo po sebi izjemna, a dodatek čičerike pecivu podari še kremasto teksturo.
Nikoli več ne boste gledali na čičeriko le kot na sestavino za slano jed, ampak kot na ključno sestavino za ustvarjanje slaščic, ki vas bodo navdušile s svojim okusom.
S tem preprostim receptom boste dokazali, da lahko z malo domišljije in inovativnosti ustvarite nekaj res posebnega.
Pecivo iz čičerike s čokolado, rumom in višnjami
Sestavine
- 100 g kuhane čičerike
- 100 g orehov
- 10 svežih datljev
- 1 žlica in pol kakava v prahu
- 1-2 žlici ruma (ne aromatiziranega)
- 40 g višenj (razkoščičenih)
- 20 g kuhane čičerike
- 2 sveža datlja
- 2 tablici temne čokolade
- malo olja
- sesekljanih orehov
Navodila
- Datlje za pol ure namočimo v vrelo vodo.
- Orehe prepražimo v suhi ponvi, nato jih zmeljemo.
- Datlje očistimo in sesekljamo v sekljalniku, pri čemer jim dodamo 3 žlice vode, da dobimo pasto.
- Dodamo kuhano čičeriko in rum ter vse skupaj sesekljamo v sekljalniku. Po potrebi dodajamo malo vode postopoma, le toliko, da se zmes poveže.
- Dodamo kakav in polovico zmletih orehov ter dobro premešamo.
- Nato dodamo še preostale orehe in še enkrat premešamo, da dobimo kremasto, kompaktno in gosto zmes.
- Prestavimo zmes v skledo in jo postavimo v hladilnik.
- V sekljalnik damo očiščene višnje, dva očiščena datlja (ki sta bila namočena v vodi) ter preostanek kuhane čičerike. Vse skupaj drobno sesekljamo, pri čemer lahko nekaj koščkov čičerike ostane.
- Oblikujemo kroglice in na sredino vsakega dodamo malo višjeve zmesi, ali pa temno zmes razporedimo na peki papir v obliki kvadrata ter na vrh nanesemo del s češnjami. Nato pecivo prelijemo s stopljeno temno čokolado in potresemo s sesekljanimi orehi.
- Piškote najbolje pripravimo dan prej in jih hranimo v hladilniku.