Francoska kulinarika nikoli ne razočara. Priprava te jedi vam ne bo vzela veliko časa, čeprav dlje, kot se bo ta enolončnica dušila, bolj dobra bo.
Telečja enolončnica z olivami je ena od korziških specialitet, še posebej cenjena v gastronomiji, Korzičani pa to enolončnico običajno postrežejo s testeninami, odlično pa se poda tudi k mlademu (kuhanemu) krompirju.
Čeprav navajamo sestavine za 4 osebe, lahko po želji dodate še več sestavin in začimb – kajti ni okusnejšega od ostankov fine enolončnice, ki so prav tako dobri, pogosto pa še boljši, če jih pojemo dan kasneje!
Telečja enolončnica z olivami
Sestavine
- 600 g telečjega plečeta brez kosti
- 5 šalotk
- 3 stroki česna
- 2 korenčka
- ½ zelene
- 2 žlici olja
- 1 žlička paradižnikovega koncentrata
- 150 ml suhega rdečega vina
- 350 ml goveje osnove
- 1 lovorov list
- 2 zrni pimenta
- žlička sesekljanega rožmarina
- žlička sesekljanega timijana
- sol
- mleta sveža paprika
- 10 izkoščičenih črnih oliv
Navodila
- Meso narežemo na kocke. Šalotko in česen olupimo in prerežemo na pol. Korenček in zeleno olupimo in narežemo na majhne kocke.
- V loncu segrejemo olje, na njem prepražimo meso, da porjavi, nato ga vzamemo ven.
- Pripravljeno zelenjavo prepražimo na mesni maščobi, vmešamo paradižnikov koncentrat in vse skupaj zalijemo z vinom.
- Ko del vina izhlapi, dodamo jušno osnovo, začimbe in zelišča, zelenjavo pa začinimo s soljo in poprom.
- Meso vrnemo v lonec, pokrijemo in pustimo enolončnico vreti približno 1,5 ure. Približno 15 minut pred koncem kuhanja v enolončnico dodamo olive, ki jih po želji lahko razpolovimo.