fbpx

Recept: telečja enolončnica z olivami

Specialiteta korziške kuhinje

Foto: envato

Francoska kulinarika nikoli ne razočara. Priprava te jedi vam ne bo vzela veliko časa, čeprav dlje, kot se bo ta enolončnica dušila, bolj dobra bo.

Telečja enolončnica z olivami je ena od korziških specialitet, še posebej cenjena v gastronomiji, Korzičani pa to enolončnico običajno postrežejo s testeninami, odlično pa se poda tudi k mlademu (kuhanemu) krompirju.

Čeprav navajamo sestavine za 4 osebe, lahko po želji dodate še več sestavin in začimb – kajti ni okusnejšega od ostankov fine enolončnice, ki so prav tako dobri, pogosto pa še boljši, če jih pojemo dan kasneje!

Telečja enolončnica z olivami

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 600 g telečjega plečeta brez kosti
  • 5 šalotk
  • 3 stroki česna
  • 2 korenčka
  • ½ zelene
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička paradižnikovega koncentrata
  • 150 ml suhega rdečega vina
  • 350 ml goveje osnove
  • 1 lovorov list
  • 2 zrni pimenta
  • žlička sesekljanega rožmarina
  • žlička sesekljanega timijana
  • sol
  • mleta sveža paprika
  • 10 izkoščičenih črnih oliv

Navodila

  1. Meso narežemo na kocke. Šalotko in česen olupimo in prerežemo na pol. Korenček in zeleno olupimo in narežemo na majhne kocke.
  2. V loncu segrejemo olje, na njem prepražimo meso, da porjavi, nato ga vzamemo ven.
  3. Pripravljeno zelenjavo prepražimo na mesni maščobi, vmešamo paradižnikov koncentrat in vse skupaj zalijemo z vinom.
  4. Ko del vina izhlapi, dodamo jušno osnovo, začimbe in zelišča, zelenjavo pa začinimo s soljo in poprom.
  5. Meso vrnemo v lonec, pokrijemo in pustimo enolončnico vreti približno 1,5 ure. Približno 15 minut pred koncem kuhanja v enolončnico dodamo olive, ki jih po želji lahko razpolovimo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.