fbpx

Nina Jagodic: Za uspeh v modni industriji so potrebni talent, trdo delo in ljubezen do mode

Članica žirije natečaja "Inspired By You"

Foto: Špela Pipan
Zadnjič posodobljeno: :

Nina Jagodic je priznana kostumografinja in stilistka, ki dela v Sloveniji in tujini. Poleg samostojnih projektov z različnimi naročniki, že 15 let veliko časa posveča delu na Radioteleviziji Slovenija. Bila je tudi urednica revije Modna, v zadnjih letih pa največ pozornosti posveča platformi LJFW, kjer je vodja programa in vodi zakulisje revij. V sodelovanju z oblikovalci, vodi revije od zamisli, do končne izvedbe.

Nina je ena od treh članic žirije natečaja “Inspired by You”, ki sta ga razpisala LJFW in podjetje Samsung. Nanj so vabljeni oblikovalci z vseh področij, da oblikujejo kreativne rešitve dodatkov za Samsung Galaxy Flip4 (več o natečaju najdete tukaj). V žiriji sta poleg nje še Bojana Fajmut in Alja Horvat. Z Nino smo poklepetali o tem, kaj platforma LJFW pravzaprav pomeni za razvoj slovenske mode in na kaj bo pozorna pri izbiri zmagovalke ali zmagovalca natečaja.

Kaj platforma LJFW pravzaprav pomeni za razvoj slovenske modne scene?

Nina Jagodic: LJFW je platforma, ki raziskuje, podpira ter predstavlja javnosti oblikovalce in modne znamke, povezuje pa vse segmente in podpornike modne industrije: od fotografov, stilistov do kupcev in sponzorjev. LJFW je torej prostor, ki s svojim delovanjem podpira slovenski modni sektor ter združuje, in tako tudi razvija različne poklice na področju mode.

Ljubljanski teden mode je bil, in je še vedno, odskočna deska za mnoge, ki delajo v modni industriji. Bi koga lahko posebej izpostavili?

Nina Jagodic: Skozi leta se je skozi platformo LJFWja zvrstilo veliko imen slovenskega modnega ustvarjanja na različnih področjih, ne samo v modnem oblikovanju, ampak tudi fotografi, modeli, make up artisti … Teh imen, ki dosegajo uspehe, tako pri nas kot v tujini, je torej preveč, da bi jih lahko na tem mestu naštela. A če bi morala izpostaviti nekoga, ki v zadnjem času navdihuje izven naših meja, bi bila to Monika Colja.

Foto: Urška Pečnik, arhiv LJFW

Kakšen je po vaše recept za uspeh v modni industriji?

Nina Jagodic: Ljubezen do mode, talent in trdo delo.

Verjetno je res zanimivo spremljati razvoj slovenske mode od takrat, ko ste začeli sodelovati z LJFW, pa do danes. Kakšne so te spremembe?

Nina Jagodic: Slovenski modni prostor spremljam kot stilistka že petnajst let. V tem času so se pojavila socialna omrežja in modni blogi, fizične trgovine je dopolnila spletna prodaja — vse našteto botruje k večji prepoznavnosti in dostopnosti znamk in oblikovalcev. Sama to večjo dostopnost pozdravljam. K tem spremembam znotraj slovenskega modnega prostora prispeva tudi LJFW, ki poskuša modo narediti bolj dostopno z usmeritvijo v bolj prodajno nosljive kolekcije, ki niso nujno sezonske, in so na trgu dostopne takoj oziroma v zelo kratkem času.

Foto: Mario Zupanov, arhiv LJFW

Ste tudi stilistka in kostumografinja. Koliko pri svojem delu uporabljate kose slovenskih modnih oblikovalcev?

Nina Jagodic: Veliko, kjerkoli to projekt dopušča.

Koliko pri svojem delu uporabljate telefon?

Nina Jagodic: Zelo veliko. Telefon je moja mala pisarna. Največ ga uporabljam za fotografiiranje, služi mi pa tudi za hitre zapise in moodboarde.

Uporabljate modne dodatke za telefon?

Nina Jagodic: Sem precej nerodna, zato so dodatki zame nujnost. Telefon sem odela v močan ovitek s trakom, tako da ga imam vedno lahko varno pri sebi. Ovitek in trak sem pozorno uskladila.

Ste članica žirije na natečaju Inspired by You. Na kaj boste pozorni pri izbiranju najboljših idej?

Na nosljivost samega dodatka, njegov videz in uporabnost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!