Ta veganska pita bo v hipu prevzela tudi tiste, ki sicer prisegajo na mesne jedi.
Veganska pita z gobami, kostanjem in brusnicami je ena tistih, ob kateri si bodo ustnice oblizovali prav vsi za mizo. Je tudi odlična ideja za praznike, pripravite jo lahko dan prej, nato pa le pogrejete v pečici.
Veganska pita z gobami, kostanjem in brusnicmai
Sestavine
- 230 g gladke moke
- 60 g margarine brez mleka
- 60 g rastlinske maščobe
- velika čebula
- 2 stroka česna
- 5-6 korenčkov
- 250 g jurčkov + 250 g jurčkov (za polivko)
- olivno olje
- čajna žlička posušenega timijana
- 225 g sojinega kremnega sira
- ½ šopka svežega peteršilja, (15 g)
- 2 žlici česnovega olja
Navodila
- Moko presejte v kuhinjskega robota, dodate margarino, rastlinsko mast in ščepec morske soli ter mešate, dokler zmes ne bo podobna drobtinam. Če nimate kuhinjskega robota, sestavine denite v veliko posodo za mešanje in sesekljajte z nožem. Dodate 2 žlici hladne vode in mešate, dokler iz zmesi ne nastane testo.
- Tega stresete v veliko skledo in s konicami prstov povlecete skupaj v kepo. Rahlo gnetete približno 2 minuti ali dokler ni gladko in elastično.
- Testo oblikujte v kroglo in ga položite med velika lista folije za živila, nato pa ga razvaljajte v krog. Ta naj bo nekoliko večji od pekača in ne tanjši od 3 mm. Odlepite zgornji del folije za živila in pecivo previdno zvrnete v globok pekač za torte. Odlepite preostalo folijo za živila in pecivo nežno pritisnete na stene pekača. Odrežete robove. Pečico segrejte na 180°C.
- Čebulo drobno sesekljate, strete česen, nato drobno naribate korenje. Gobanom odrežete peclje in jih narežete na kolobarje. 240 g kostanja razpolovite.
- V močni ponvi segrejte 2 žlici olivnega olja, dodate čebulo in na majhnem ognju rahlo pražite, dokler se ne zmehča. Dodate korenje, česen, timijan in gobe ter rahlo pražite, dokler se sestavine ne zmehčajo in vpijejo vso tekočino iz gob (10 min).
- Vmešate kremni sir in razpolovljene kostanje ter nežno mešate, dokler se sir ne zmehča in nastane kremasta zmes. Začinite po okusu, nadev z žlico položite v pekač in poravnajte vrh.
- Pito pečete 35 do 40 minut oziroma dokler ne postane hrustljava. Vzamete iz pečice in postrežete.
- Na koncu narežete gobe na koščke in peteršilj sesekljate pa bolj drobno. V ponvi segrejte česnovo olje, dodate gobe in rahlo pražite, dokler se ne zmehčajo. Mešanico prelijte po piti, da nastane okrasna plast.