Božična večerja je ena najpomembnejših, če ne kar najpomembnejša večerja v letu. Poskrbimo za njeno čarobnost z odličnimi recepti, ki bodo polepšali večer celotni družini.
Na božični večerji se zbere celotna družina in težko je ugoditi vsem okusom. Da bi bile jedi všeč vsem povabljenih, smo pripravili meni s štirimi hodi z dvema glavnima jedema, med katerima lahko izbiramo ali pa pripravimo kar obe. Sestavine so prirejene za 4 osebe, v kolikor nas bo za mizo več, pripravimo sorazmerno večje količine jedi. Recept za božično večerjo je enostaven in ne zahteva posebnega kuharskega znanja. Le nekaj dobre volje.
PREBERITE ŠE: Tradicionalne božične večerje po svetu
Predjed: Namaz iz dimljenega lososa
Sestavine:
- 150 g dimljenega lososa
- 150 g polnomastne skute
- 100 g masla
- peteršilj
- poper
Priprava:
V mešalniku dobro premešamo vse sestavine in dobljeni namaz ohladimo v hladilniku. Postrežemo s popečenimi kruhki.
Topla predjed: Čebulna juha s sladko smetano
Sestavine:
- 5 velikih čebul
- 1 l jušne osnove
- 100 ml sladke smetane
- sol
- poper
Priprava:
Čebule olupimo in prerežemo na pol. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in v pečici pečemo približno 45 minut na 180 stopinjah. Pečene damo v večjo posodo za kuhanje, zalijemo z jušno osnovo, solimo, popramo in zavremo. Kuhano juho odstavimo, ji dodamo smetano in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Okusno francosko kremno juho postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami.
Glavna jed 1: Božični brancin iz pečice
Sestavine:
- 4 brancini
- 8 krompirjev
- 2 limoni
- 4 žlice nasekljanega peteršilja
- 4 žlice olivnega olja
- 4 stroki česna
- sol
- poper
- rožmarin
Priprava:
Brancine očistimo, operemo in osušimo. Olupimo in operemo krompir in česen. Peteršilj operemo. Česen in peteršilj na drobno nasekljamo. Limoni operemo, eno ožamemo. Krompir narežemo na poljubno velike kose. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Krompir stresemo v pomaščen pekač, polijemo z olivnim oljem, solimo, popramo in potresemo z žlico peteršilja. Pečemo približno pol ure. Brancine posolimo, natremo s česnom, rožmarinom in peteršiljem. Na popečen krompir položimo ribe, pokapamo s preostankom olja in limoninim sokom, temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še približno 25 minut. Drugo limono narežemo na krhlje in z njimi okrasimo jed.
Glavna jed 2: Pečen božični piščanec
Sestavine:
- 1 velik piščanec
- olivno olje
- nekaj vejic timijana
- 3 stroki česna
- sol
- poper
- sok polovice limone
- 2 jajčevca
- 2 korenčka
- 2 bučki
- 4 olupljeni krompirji
- 2 veliki čebuli
- belo vino
Priprava:
Piščanca operemo in ga nadevamo z olupljenimi stroki česna ter vejicami timijana. Bučke, melancane, korenje in čebule narežemo na poljubno velike kose. Piščanca natremo s sokom limone in položimo v namaščen pekač. Potresemo s soljo, timijanom in poprom. Okrog piščanca razporedimo zelenjavo, prelijemo s kozarcem belega vina in postavimo v na 200 stopinj ogreto pečico. Pečemo približno pol ure, obrnemo piščanca, premešamo zelenjavo, začinimo in pečemo še približno eno uro.
Sladica: Praznični kolač
Sestavine:
- 5 jajc
- 100 g masla
- 180 g sladkorja v prahu
- 140 g moke
- 50 g kakava
- žlička pecilnega praška
- 100 ml sladke smetane
- 100 g čokolade
Priprava:
Presejemo suhe sestavine in ločimo rumenjake in beljake. Penasto umešamo rumenjake in 100g sladkorja ter dodamo zmehčano maslo. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v sneg in ga počasi vmešamo v rumenjake in na koncu dodamo še moko. Dobljeno zmes vlijemo v podolgovat pekač in ga položimo v na 180 stopinj ogreto pečico. Pečemo približno 40 minut. Med pečenjem pripravimo glazuro. V kozico vlijemo sladko smetano in nadrobljeno čokolado. Stopimo in z dobljenim prelivom premažemo pečen kolač.