Regrat je izjemno zdrava divja rastlina iz družine asteraceae, ki je bogata z vitaminoma A in C, kalcijem, kalijem in natrijem. Strokovnjaki so mnenja, da ta rastlina pripomoreke k spodbujanju delovanje ledvic, jeter in prebavnega sistema, zniževanju holesterola, krepitvi krvi in pomaga pri alergijah. V prispevku vam razkrivamo recept za pripravo zdravilnega sirupa, ki pomaga proti kašlju in številnim drugim boleznim.
Regratova rastlina se lahko uporablja od korenin do cvetov. Iz njene korenine se najpogosteje pripravlja čaj za pomoč pri prebavnih težavah. Regratova stebla veljajo za čistilce telesa, uravnavajo presnovo, čistijo kri in želodec. Znani pa so tudi po tem, da mleko, ki je v steblu, odstranjuje bradavice.
Zgodnje spomladanske regratove liste pa uporabljamo za pripravo solat. Užitni so tudi regratovi cvetovi, ki jih je najbolje nabirati opoldne, ko so najbolj odprti. Ti se najpogosteje uporabljajo za pripravo sirupa ali medu, ki ga lahko dodajamo različnim sladicam, ali pa ga pijemo samostojno kot sirup.Priprava domačega regratovega sirupa
Regrat naberite na travniku, ki oddaljen od ceste in onesneženega okolja.
Sestavine:
– 200 gramov regratovih cvetov skupaj s steblom
– 2 limoni
– 1,5 litra tople vode
– 1 kg sladkorja
Navodila za pripravo:
1. Stebla in cvetove regrata nasekljate in prelijete z vročo vodo.
2. Dodajte narezani limoni ali stisnjen limonin sok in vse skupaj kuhate na majhnem ognju približno pol ure.
3. Tekočino precedite , dodajte sladkor in kuhate še 15 minut.
4. Vroč sirup nalijte v sterilizirane steklenice ali kozarce in previdno zaprite. Shranjujte v temnem in hladnem prostoru.