fbpx

6 aplikacij, ki jih nujno potrebujete, če potujete z avtodomom

Počitnice s kamperjem

Foto: envato

Potovanje z avtodomom je verjetno eden najboljših načinov za raziskovanje držav in njenih krajev. Nikoli vam ni treba spakirati in razpakirati svoje prtljage in zlahka dosežete kraje, ki so izven utrjenih poti. Tako lahko uživate v popolni svobodi. Vendar pa na takšnih potovanjih ostajajo tudi izzivi. Nekatere od njih je moč rešiti z mobilnimi aplikacijami, ki vam bodo olajšale življenje v avtodomu.

Predstavljamo vam seznam mobilnih aplikacij, ki jih uporabljajo popotniki po Evropi.

Slovenski vplivneži, ki prisegajo na življenje na štirih kolesih

1. Poiščite prenočišče – Park4night


Večina evropskih držav ne dovoljuje divjega kampiranja. Možnost, da vas ujamejo, je majhna, vendar nekatere države naložijo neprijetno veliko denarno kazen. Številne destinacije ponujajo vedno več brezplačnih parkirnih mest, kjer lahko kot kampist ostanete največ 24 ur. Nekatera mesta celo zagotavljajo svežo vodo, elektriko ali vam omogočajo, da izpraznite svoje rezervoarje.

Aplikacija vas ne pripelje le do parkirnega mesta, ampak vam tudi pove, katere ugodnosti ponujajo in poda ocene drugih uporabnikov. Osnovna različica je brezplačna, vendar zahteva internetno povezavo. Za majhno plačilo lahko prenesete pro različico, ki deluje tudi brez povezave.

Aplikacijo si lahko prenesete na sledeči povezavi IOS, Android.

2. Prenesite zemljevid brez povezave – Maps.me


Priporočamo, da si namestite aplikacijo za uporabo zemljevidov brez povezave. Zakaj mora biti brez povezave? Prednost je, da si lahko pred odhodom prenesete zemljevid cele države. To pomeni, da vam ni treba uporabljati potencialno dragega podatkovnega gostovanja, ko se odpravite na pot. Uporabno je tudi takrat, ko ste na oddaljenih območjih s slabim signalom.

Na trgu je več aplikacij, zato jih pred odhodom preizkusite in preverite, katera vam najbolj ustreza. Aplikacija maps.me uporablja zelo zanesljive podatke iz OpenStreetMaps. Navigacija je zelo podobna Googlovim Zemljevidom in vam pove, koliko časa traja, da dosežete cilj.

Apliakcijo si lahko naložite na sledeči povezavi, iOS in Android.

3. Poiščite parkirišče – ParkMe


Iskanje ustreznih parkirnih mest v velikih mestih je lahko nočna mora. Če imate ustrezno aplikacijo za parkiranje, kot je ParkMe, vam lahko prihrani veliko težav. Ta aplikacija vam pomaga najti najbližje parkirišče in njegove cene, pričakovano zasedenost in včasih največjo višino, kar je uporabno, če vozite avtodom s podaljšano streho. Če raje uporabljate ulično parkiranje, aplikacija upošteva tudi verjetnost, da boste našli parkirno mesto v izbrani ulici ali katerikoli ulici v bližini.

Apliakcijo si lahko naložite na sledeči povezavi, iOS in Android.

4. Iskanje javnega stranišča – Toilet Finder


V primeru, da vaš avtodom nima ustreznega stranišča in če potrebujete malo “luksuza”, potem si namestite aplikacijo, ki vam pomaga najti javna stranišča. Aplikacija Toilet Finder ima bazo podatkov z več kot 150.000 umivalnicami po vsem svetu. Navedena mesta so razdeljena v kategorije, kot so javna stranišča, bencinske črpalke ali restavracije. Poleg tega vas aplikacija obvesti, ali se za njeno uporabo zaračunava pristojbina in raven čistoče.

Apliakcijo si lahko naložite na sledeči povezavi, iOS in Android.

5. Zabava brez povezave – Audible, Netflix, Spotify


Za zabavo na poti vam priporočamo, da si omogočite nekaj brezplačne zabave. Ni lepšega kot poslušanje knjig ali gledanje najljubših serij. Netflix ima sedaj možnost, da si lahko filme, ko imate povezavo naložite, ter jih nato nemoteno gledate, kjerkoli se nahajate. Spotify pa ponuja nekaj podobnega tudi za glasbo.

6. Iskanje dobrega interneta – Wifi Map


Iskanje dobre internet povezave je na takšnem potovanju oteženo. Aplikacije vam pomagajo najti najbližje dostopne točke Wi-Fi. Wifi Map aplikacija ne navaja le števila uporabnih dostopnih točk, ampak tudi smer do najbližje točke.
Apliakcijo si lahko naložite na sledeči povezavi, iOS in Android.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!