Mnohí z nás si od sviatkov vytvárajú taký tlak, že si ich ledva stíhame užiť. Jedným zo zdrojov stresu je určite vianočná večera, na ktorú máme veľké očakávania. Podstatou sviatkov však nie sú nablýskané darčeky a prestretý stôl tak, aby sme väčšinu jedla museli vyhodiť alebo rozdať, ale spojenie s našimi najbližšími. Aby ste počas sviatkov strávili prípravou kuchyne menej času, prečítajte si najlepšie jednoduché recepty na štedrú večeru.
Tu si lahko prebereš kateri so najboljši preprosti recepti za božično večerjo. Tako se boš izognil/-a predpraznični paniki in še bolj uživala bistvo božiča.
Špagety Cacio a Pepe
Ingrediencie
- 500 g špagetov
- 4 jedilne žlice masla
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 1 skodelica naribanega parmezana
- Soľ
- Pest sveže mletega popra
Príprava
Zavri soljeno vodo ter skuhaj špagete. Medtem zmešaj maslo z olivnim oljem ter parmezanom. Ko so špageti skuhani jih odcedi ter shrani polovico skodelice vode, v kateri so se kuhali. Špagete stresi v mešanico olja, masla in parmezana ter dobro premešaj. Dodaj skodelico vode, sol in poper.
Ratatouille
Ingrediencie
- 5 jedilnih žlic olivnega olja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ščepca origana
- 1 šálka paradajkového pretlaku
- 1 jajčevec
- 1 čebila
- 1 buča
- 2 banky
- 2 červené papriky
- 3 paradajky
- 2 jedilni žlici timijana
- Soľ a korenie
Príprava
Pečico segrejemo na 180 ºC. V kozici segrejemo olje ter prepražimo česesn. Dodamo origano. Zelenjavo narežemo na kolobarje. V pekač položimo plast zelenjave, ki jo polijemo z oljem in česnom ter paradižnikovo omako. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Posolimo in popopramo. Pečemo približno 25 minut.
File lososa s krompirjem
Ingrediencie
- 1 kg nových zemiakov
- 4 jedilne žlice olivnega olja
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- 500 g lososovega fileja
- 1 jedilna žlica stopljenega masla
- ¼ čajne žličke sladke paprike
Príprava
Segrej pečico na 200ºC. Krompir operi, posuši in natri z olivnim oljem. V pekaču peči krompir 15 – 20 minut. Lososov file natri s stopljenim maslom, papriko, soljo in poprom. Fileje dodaj h krompirju ter peči še 5 – 7 minut. Polij z limoninim sokom in postrezi.
Piščanec v vinski omaki iz belega vina (coq au vin)
Ingrediencie
- 8 kosov piščanca (prsi in krače)
- sol in sveže mleti poper
- 2 polievkové lyžice masla
- 4 rezine slanine, narezane na koščke
- 1 večja sladka čebula, narezana na koščke
- 3 stroki česna, nasesekljani
- 500 gramov šampijonov, narezanih
- 2 skodelici suhega belega vina
- 1 polievková lyžica horčice
- ½ skodelice smetane za kuhanje
- ¼ skodelice nasesekljanega svežega peteršilja
Príprava
Piščanca natrite s soljo in poprom. V večji ponvi pri srednje močnem ognju raztopite maslo. Dodajte piščanca in pecite, da ta dobro porjavi (približno 4 minute na vsaki strani). Piščanca vzemite iz ponve in postavite na stran. V ponev dajte slanino in pecite približno 3 minute. Dodajte čebulo in na hitro popražite, da ta postane steklen (5 minut). Dodajte česen in gobe in pražite, da se gobe zmehčajo, 5 do 6 minut. Dodajte piščanca, prelijte z vino, vmešajte gorčico in pustite, da začne vreti. Ponev pokrijte in pustite vreti 15 do 20 minut oziroma da je piščanec skoraj popolnoma kuhan. Odkrijte ponev in dodajte smetano. Mešajte, da se omaka zgosti in da se piščanec skuha do konca, 8 do 10 minut. Okrasite s peteršiljem in takoj postrežite.