Apple and Pecan Crostata je jedným z najlepších jesenných dezertov, ktorý je ťažké poraziť. Na našich hostí zapôsobí krásny vzhľad, chrumkavá kôrka a božsky šťavnatý interiér francúzskeho koláča, ktorý sa mimoriadne hodí k voňavému škoricovému čaju...
Z jesenjo pride čas jabolk, ki se zelo dobro obnesejo tudi v obliki hrustljave krostate. Tokrat smo se lotili peke malce bolj eksotične, saj smo klasične orehe zamenjali z južnoafriškimi pekanovimi, ki veljajo za ene izmed najbolj zdravih oreščkov.
Recept za krostato z jabolki in pekanovimi orehi
Ingrediencie
Za polnilo:
- 80 g zmehčanega masla
- 70 g cukru
- 1 vajce
- 80 g pekanovih orehov (½ zmletih)
- 50 g múky
- ½ žličke mletega cimeta
- 3 sladka jabolka
- sok ½ limone
Na cesto:
- 230 g moke
- 60 g cukru
- štipka soli
- 130 g masla
- lyžicu vody
Priprava krostate z jabolki in pekanovimi orehi
Najprej se lotimo priprave testa. V skledo presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Maslo narežemo na koščke in jih razporedimo po kupčku moke. Zgnetemo z električnim mešalnikom, nato dodamo rumenjak in žlico hladne vode. Nadaljujemo z gnetenjem, dokler ne dobimo gladkega testa. To oblikujemo v kepo, ki jo za pol ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na rezine, ki jih vržemo v skledo in pokapamo z limoninim sokom. V drugi skledi penasto umešamo maslo in sladkor. Zmesi dodamo jajce, zmlete orehe, moko in cimet. Spet dobro premešamo.
ČÍTAJ VIAC: Recept: mini pica z Nutello – ultimativna kulinarična pregreha za vse Nutelloholike
Pult pomokamo in na njem razvaljamo testo v krog. Nato damo testo v namaščen pekač in ga premažemo z nadevom. Pazimo, da robovi ostanejo prazni. Po nadevu razporedimo jabolka in previdno zavihamo prazne robove. Povrhu posujemo cele orehe in krostato postavimo v pečico. Pečemo približno 40 minút.