Pitie kávy je v práci veľmi bežný rituál a je synonymom prestávky. Mnohé ranné stretnutia sa nezaobídu bez šálky kávy, dokonca ani obchodné stretnutia. Kým v tomto prípade je káva viac než len nevyhnutným doplnkom, káva na pracovisku môže mať aj viac než len „spoločenskú“ úlohu. Vďaka tomu môžete byť produktívnejší. Ale práve preto musíte vedieť, kedy je ten správny čas dať si pre ňu pauzu.
Ste vedeli, da je idealen čas za odmor za kavo, s katerim boste povečali svojo produktivnost, dve uri po začetku dela? Morda se zdi to stokrat prepozno za vas, saj si začetka dneva ne moreta predstavljati brez uvoda s kavo, a sodeč po raziskavi univerze Baylor University, ki sta jo vodila Emily Hunter in Cindy Wu, boste morda morali spremeniti svojo navado. No, ne toliko navade pitja kave, ampak kdaj si vzeti odmor. Kar pa je pravzaprav ena in ista stvar.
ČÍTAJ VIAC: Zvyšná káva: môžem neskôr piť kávu, ktorú som ráno nedopil?
Kot so pokazali izsledki raziskave má dopoldanski odmor precej večji učinek na vašo produktivnost kot odmor sredi popoldneva. To so ugotovili na podlagi 96 zaposlenih in tega, kdaj si ti vzamejo odmor (odmor so definirali kot vsako obdobje med delavnim časom, ko zaposlenim ni bilo potrebno delati). Zgodnejši odmor izboljša koncentracijo in motivacijo, medtem ko se odmori kasneje v dnevu niso izkazali za tako učinkovite. Kasneje kot je bil, manj efekta je imel. Razlog tiči v dejstvu, da imamo energije, motivacije in koncentracije največ prav zjutraj in hitreje kot to obnovimo, dlje jih držimo na visokem nivoju. In če šef podvomi v vašo delovno etiko, mu odgovorite, da je vse v imenu vaše produktivnosti.
Viac informácií:
psycnet.apa.org