Pozor na milovníkov tureckej kávy! Máme pre vás nový spôsob prípravy tureckej kávy, ktorý vlastne nie je novinkou, keďže ide o tradičný proces. Varenie v horúcom piesku. Ak ste skutočným tureckým kávičkárom, potom viete, že príprava je istým druhom rituálu, takže nebude na škodu, ak vám tento druh varenia zaberie trochu viac času ako zvyčajne. Z mesta Aqaba v Jordánsku prichádza video, ktoré ukazuje, ako sa turecká káva varí tradičným spôsobom.
Če ste eni tistih, ki jutra ne morete začeti brez skodelice kave, potem boste še enkrat več prišli na svoj račun. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tradicionalni način kuhanja turške kave, ktoré zahŕňa vroč pesek. A še prej malce osvežimo znanje priprave turške kave. Ključno je, da džezva ni prevelila, da se na stenah ne nabire preveč pene, saj ta kavi daje grenak priokus. Enako ne sme biti ta premajhna, saj nam bo kava hitro pobegnila čez rob. Priprava turške kave poleg džezve izstopa tudi po tem, da pri kuhi vodo zavremo. Zato vmes nikoli ne smemo odlepiti oči od posode.
Turki pravijo, da mora biti kava ”črna kot vrag, vroča kot pekel, čista kot angel, sladka kot ljubezen”, kar pomeni, da ji dodamo tudi sladkor (tega pomešamo z zmletimi kavnimi zrnci in vodo).
ČÍTAJ VIAC: Káva pre bohov – vyrobená z kávy a zmrzlinového sendviča
Pri povsem tradicionalnem načinu džezve ne izpostavljamo ognju na štedilniku, saj ta vročino črpa iz vročega pesku (najlažje je, če je ta v voku). Kako hitro kava znova zavre je torej odvisno kako globoko jo zarijemo. Več pa v video posnetku: