Vstupujeme do ďalšej časti štvrťfinále MS 2014 a teda do ďalšej časti vychutnávania si futbalových a národne farebných kulinárskych pôžitkov. Currywurst z Nemecka, francúzske palacinky s nečakanou hlavnou „hviezdou“ a horúcou omáčkou a horúcou klobásou z Argentíny, kde vášeň vládne aj vo futbale... sledovanie hry s takým lahodným sprievodom vám spríjemní 100%!
Možnosti za kulinarično razvajanje je res neomejeno in če že ne ekipa, za katero navijamo na Svetovnem prvenstvu v nogometu 2014, naj naše želje usliši vsaj pečica! Ideje, kako jo uporabiti, sledijo.
Nemška Currywurst
Klobasa. Sinonim za nemško kulinariko, ena redkih jedi z lastnim muzejem in prva izbira lačnih navijačev. Po zaslugi hitrega in prostega recepta bomo živce prihranili za napeto tekmo!
Ingrediencie:
1 klobasa in 1 hrustljava kajzerica na osebo
Currywurst omaka
1 skodelica paradižnikovega kečapa
1 jedilna žlica pekoče čili omake
¼ lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho korenia
¼ čajne žličke mlete paprike
¼ čajne žličke milega čilija v prahu
Príprava:
Vse sestavine za omako zmešajte v posodi in pustite v hladilniku, kjer naj se okusi mešajo dobri dve uri.
Skuhajte klobaso, jo postrezite na hrustljavi kajzerici in dobro zalijte s currywurst omako. Za popolno izkušnje nemške kulinarike lahko dodate še kislo zelje in seveda poplaknete s pravo mehurčkasto pijačo.
La Galette Saucisse : Francija
Palačinke po francosko z nepričakovanim dodatkom: klobaso.
Ingrediencie:
klobase (1 na osebo)
½ skodelice ajdove moke
½ skodelice navadne moke
½ šálky mlieka
2 vajcia
1 lyžička soli
2 polievkové lyžice vody
Príprava:
Vse sestavine za palačinke premešajte in pustite, da stojijo dobro uro. Segrejte ponev in iz mase naredite ajdove palačinke.
Da galette postane La Galette Saucisse, palačinke preprosto premažite z gorčico in jih ovijte v okoli pravkar pečenih klobasic… Et voila! Že uživate prigrizek, ki je izredno priljubljen na nogometnih tekmah v francoskem mestu Rennes.
Choripan z omako chimichurri: Argentina
Vroči Argentinci in nogomet, ki ga igrajo s strastjo, pospremite z vročo hrano.
Ingrediencie:
argentinska klobasa Chorizo ali italijanska pekoča klobasa
kajzerice (da bodo bolj hrustljave, jih lahko rahlo popečete)
Za omako Chimichurri:
½ skodelice olivnega olja
¼ skodelice (rdečega) vinskega kisa
¼ šálky vody
½ skodelice nasekljanega peteršilja
1 majhna čebula (nasekljana)
3 stroki česna (nasekljani)
1 paradižnik (olupljen, brez semen in narezan na kocke)
1 jedilna žlica posušenega origana
1 jedilna žlica pekoče paprike (v prahu)
1 jedilna žlica solnega cveta
1 čajna žlička mletega črnega popra
1 čajna žlička čilija v prahu
Príprava:
- Vse sestavine za omako dobro premešajte v posodi, jo prekrijte s plastično folijo in čez noč pustite v hladilniku. Da se bodo okusi karseda dobro premešali in ohranili svežino, folijo odstranite šele slabo uro pred postrežbo. Klobase popecite na žaru in odcejen sok premažite po kruhkih. Te lahko rahlo še popečete, da bodo prijetno hrustale. Klobase postrezite na kajzericah in jih izdatno prekrijte z omako Chimichurri. Zdaj se tekma lahko prične!