fbpx

Príroda je zázračná: prečo tak dobre vonia, keď prší?

Vôňa novej knihy. Čerstvo upečený chlieb. A svieža vôňa dažďa. Prečo väčšina ľudí považuje tieto vône za také lákavé? Prečo to tak dobre vonia, keď prší?

Obstaja malo razlag, zakaj so nekateri nenavadni vonji za naše možgane tako prijetni. Še posebej, ko pada dež. In končno so ugotovili, na kakšen način se ta čudežna aroma proizvaja.

Prijeten, svež vonj je posledica organske spojine geosmin (katere ime je tudi izpeljano iz grških besed za “zemlja” in “vonj”), ki jo proizvajajo bakterije Streptomyces, ko umrejo. Človeški nos je občutljiv na geosmin in ga lahko zazna tudi v koncentracijah, ki so nizke (pet delcev na milijardo).

Zakaj je vonj dežja prijeten?
Zakaj je vonj dežja prijeten?

Leta 2017 je skupina strojnih inženirjev z uporabo visokohitrostnih kamer in fluorescenčnega barvila snemala kapljice vode, ki so padale na različne vrste tal, teda dežne kapljice. Ko so kapljice dežja tolkle v tla s pravo hitrostjo, so se zračni mehurčki ujeli pod njimi. Med potovanjem mehurčkov na površino, so ti v zrak iztisnili več sto manjših kapljic, ki vsebujejo geosmin in bakterije. Bakterije preživijo v majhni kapljici približno uro, nato potujejo naprej z vetrom.

Včasih so tovrstne bakterije, ki jih kapljice prenašajo v zraku, lahko škodljive zaradi številnih prenašanja virusnih in potencialno smrtnih bolezni (npr. melioidoza, ki se širi med deževno sezono v jugovzhodni Aziji in severni Avstraliji), kar med drugim pojasnjuje tudi povezavo med dežjem in številnimi boleznimi, ki se prenesejo s potovanjem kapljic po zraku.

Viac informácií

Viac informácií:
nature.com

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.