Ľudia niekedy naozaj nevedia, ako naložiť s jedlom a ich zvyškami, a je najvyšší čas, aby sme to zmenili! Takže napríklad nabudúce nevylievajte zvyšky otvoreného vína do záchoda alebo kuchynského drezu, ale využite ho radšej kreatívne! Prinášame vám 5 receptov, kde sa vám toto zvyškové víno bude hodiť!
Ne, ne zlivaj ga stran! Nikar! Tukaj te čaka nekaj predlogov, kako lahko porabiš ostanek vina v steklenici!
Ledene kocke z vinom
Prelij ostanek vina v modelček za led (za dodaten okus ga lahko dopolniš s svežim jagodičevjem). Zamrzni. Naslednjič, ko si boš želel privoščiti hladen kozarec vina, boš tako imel pri roki okusen led.
Testenine z rdečim vinom
Čeprav recept naroča, da je potrebna cela steklenica vina, lahko brez skrbi uporabiš tudi manjšo količino.
Ingrediencie
- špagety
- 1 narezana čebula
- 2 stroka česna, nasekljan
- lyžica olivového oleja
- 2 šálky kuracieho vývaru
- červené víno
Príprava
Špagete, čebulo, česen, olje in jušno osnovo daš v večjo ponev. Preliješ s steklenico rdečega vina. Zavreš in in kuhaš na zmernem ognju. Vmes večkrat premšaš. Kuhaš tako dolgo, da špageti popijejo večino vinsko-jušne mešanice. Postrežeš s kozarcem mineralne vode. Pa dober tek!
Opite sladoledne lučke
Se želiš ohladiti in pockrljati? Potem imamo idealne sladoledne lučke zate!
Ingrediencie
- 1/3 šálky cukru
- 1 1/2 skodelice grozdnega soka
- 1 skodelica belega vina
- šťava z jedného citróna
- 1 skodelica jagod, narezanih
- 1 skodelica breskev, narezanih
Príprava
Sladkor in 1/2 skodelice grozdnega soka zavri a srednje močnem ognju, naj lahno vre tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi. Preostanek grozdnega soka (1 skodelica) nalij v merilno posodico, dodaj mešanico soka in sladkorja ter dobro premešaj. Vmešaj vino in limonin sok. Jagode in breskve razporedi po modelih za lučke. Prelij s tekočo mešanico, ta naj bo 0,5 centimetra pod robom. Daj v zamrzovalnik za vsaj 2 uri in pol. Sladoledne lučke lahko hraniš do 2 tedna. Pa sladek dober tek!
Vinski trufli
Vinski trufli so dokaz, da sta čokolada in vino res dobra kombinacija. In na srečo jih lahko hitro in enostavno pripraviš.
Ingrediencie
- 230 g temne čokolade
- 4 žlice rdečega vina
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- pol žlice vaniljevega ekstrakta
- 120 ml smetane
- kakaový prášok
Príprava
Zmešaj vse sestavine (razen smetane in kakava v prahu) v večji skledi in postavi na stran. Smetano segrej na srednje močnem ognju, da se začnejo pojavljati mehurčki, in večkrat premešaj. Prilij k drugim sestavinam. Mešaj tako dolgo, da se čokolada popolnoma stopi in da se mešanica dobro združi. Prelij jo v pekač (20×20) in daj na hladno za 2 uri. S pomočjo žlice za sladoled ali manjše žlice zajemi maso in oblikuj kroglice. Te nato povaljaj v kakavu v prahu. Pa sladek dober tek!
Začinjena paradižnikova juha
Začini poletno juho s kozarcem ali dvema rdečega ali belega vina in naj dodatno lahno vre 15 do 30 minut.
Ingrediencie
- 800 g razpolovljenega svežega paradižnika
- 1 čebula, olupljena in razrezana na četrtine
- 1 glavica česna, zgoraj odrezana, da se vidijo stroki
- 1/4 skodelice oljčnega olja
- soľ a čierne korenie
- 3 skodelice piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 lovorjev list
- 2 vejici timijana
- kozarec ali dva rdečega ali belega vina
- 3 žlice sveže narezane bazilike
- 1/3 skodelice kozjega sira
Príprava
Pečico predhodno ogrej na 190 stopinj Celzija. Pekač prekrij z aluminijasto folijo. Po njej razporedi paradižnike, čebulo in česen. Enakomerno prelij z oljčnim oljem. Začini s soljo in poprom. Peči v pečici tako dolgo, da se začnejo na paradižniku pojavljati mehurčki, da je čebula mehka in da je česen karameliziran (od 35 do 40 minut). Paradižnike in čebulo prestavi v večjo ponev, česen iztisni iz lupine. Dodaj jušno osnovo, lovorjev list in timijan ter pusti da lahno vre na srednje močnem ognju. Naj vre tako dolgo, da se razvije okus (20 do 25 minut). Dodaj kozarec ali dva vina in pusti, da vre še dodatnih 15 do 30 minut. Juho nato prelij v multipraktik in jo miksaj tako dolgo, da je gladka. Nalij v skodelice in dodaj v vsako 1 žličko narezane bazilike in 1 do 2 žlički kozjega sira. Postrezi toplo. Pa dober tek!