Na družabnih omrežjih smo zasledili še en trend - palačinka plošča. Tako imenovani "pancake platter" nas premami s svojim omamnim videzom, priprava pa je povsem preprosta. Presenetite svoje najbližje in prijatelje z mehkimi plačinkami z različnimi prelivi in svežim sadjem. Lahko se poigrate s sladko ali slano različico.
Kako naredimo “pancake platter”?
Uporabite svoj najljubši recept za palačinke – lahko so navadne, veganske, morda brez glutena,… Specite jih na “ameriški način”, torej manjše in debelejše. Če jih na ta način še niste pekli, boste spodaj v članku našli recept. Pečene palačinke položite na leseno desko, na katero dodate različne manaze in prelive – marmelade (če je le možno, postrezite z domačo), čokoladni namaz, lešnikov namaz, javorjev sirup. Na koncu pa dodajte sadje. Najboljse se prilegajo banane, maline, jagode, kivi in borovnice. Seveda pa je izbira vaša, zato se prepustite se domišljiji, igrajte se in razveselite sebe, svojo družino ali goste s tem kul načinom postrežbe.
Recept za puhaste ameriške palačinke
- 140 g bele moke
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 0,5 žličke soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 150 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice masla
Príprava
V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in sladkor. V drugi skledi pa razžvrkljamo jajci z mlekom, ter vanj vmešamo ohlajeno stopljeno maslo. Jajčno mešanico vlijemo v skledo s suhimi sestavinami in z metlico dobro premešamo, da dobimo tekoče testo brez grudic. Testo pustimo počivati 30 minut. Na segreti ponvi stopimo malo masla. Nato v ponev vlijemo malo zmesi. Palačinka mora biti debela nekje okoli pol centimetra in velika okoli 10 centimetrov. Ko se na površini pojavijo mehurčki, palačinko obrnemo. Ko palačinka postane zlatorjava, je pečena. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler nam ne zmanjka zmesi.
Spečene palačinke položimo na lesen pladenj in jih dekoriramo s svežim sadjem ter namazi.