Už sme sa naučili pripravovať bazový sirup a vyprážané bazové kvety skôr, ako nám bazové kvety chýbajú, a osvojili sme si recept na bazový džem z bazových kvetov. S tým sa môžeme stretnúť prakticky všade, no málokedy si uvedomíme, že s niekoľkými desiatkami kvetov sa môžeme zásobiť osviežujúcim nápojom na celé leto a s niekoľkými kvetmi si dať chutné jedlo vrátane raňajok, ktoré má na svedomí baza lekvár vyrobený z bazových kvetov.
Bazový džem z bazových kvetov je omamno dišeč žele, ki ga pripravimo iz manj kot desetih bezgovih cvetov in ga lahko uporabimo kot namaz za kruh ali palačinke. Bezeg je pogosto spregledana rastlina, ki jo lahko uporabimo v celoti, od poganjkov do jagod. Trenutno bezeg cveti, kar je treba izkoristiti.
Bezgov sirup smo že obdelali, ocvrte bezgove cvetove tudi, zdaj pa je čas, da si pogledamo še, kako iz bezgovih cvetov pripraviti bezgovo marmelado.
ČÍTAJ VIAC: Recept: vyprážané bazové kvety
Bezeg ima poleg odličnega okusa tudi številne zdravilne lastnosti, zato ni razloga, da ga ne bi uporabili v kulinariki. In brez skrbi; če ste zamudili cvetenje bezga, še ne vrzite puške v koruzo. Na višjih lega cveti teden do dva kasneje kot v nižinah.
Recept za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:
Sestavine za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:
- 8 až 10 bazových kvetov
- 1 citrón
- 600 g cukru
- 1 vrecko zeleru
Postopek priprave bezgove marmelade iz bezgovih cvetov:
Najprej blago otresemo in očistimo bezgove cvetove (jih ne umivamo!), ki smo jih nabrali v suhem, sončnem vremenu proč od smoga. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode gresta dve žlici kisa ali limoninega soka). Limono ožamemo, da dobimo sok. Pred vlaganjem marmelade v kozarčke za vlaganje le-te za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Pritresemo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes s površine odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem. Pa dober tek!