fbpx

Recept: cícerový guláš - chutný a lacný obed

Foto: Weronika Krztoń / Unsplash

Leto sa skončilo a pomaly sa blížia dni, ktoré radšej strávime vyhrievaním sa doma. Či už v náručí najbližších, s pohárom obľúbeného čaju alebo miskou horúceho guláša. Recept na cícerový prívarok je jednoduchý, lacný a dodáte s ním svojmu telu tie najnutnejšie živiny.

Čičerikina enolončnica je odličen recept za vse, ki radi dobro jeste, še raje pa tudi nekaj prihranite. Ocenjeno je namreč, da vas bodo sestavine stale menej ako 5 eur, kljub temu pa boste z njimi telesu zagotovili potrebne bielkoviny a tukov. Le-te lahko pridobite tudi brez mesa. Strukoviny, kot so čičerika, soja in leča, jih vsebujejo ogromno. Samo 100 g čičerike ima kar 19 gramov beljakovin.

Stročnice so polne tudi drugih izjemno pomembnih hranil, zlasti minerály, kot so magnezij, kalij in kalcij. Zato je okusna enolončnica odlična izbira za jesenske dni.

Foto: envato

Ingrediencie:

  • 220 gramov kuhane čičerike (ena majhna pločevinka)
  • 200 gramov svežega fižola
  • 200 ml pire paradižnika
  • 2 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 liter zelenjavne osnove (lahko jo naredite sami, ali pa topli vodi dodate kupljeno jušno kocko)
  • zeleninový olej
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava:

Na malo olja prepražite čebulo, narezano na majhne koščke. Pražite do mehkega. V lonec dodajte na drobno sesekljan česen in dušite približno eno minuto.

Vstavite na kocke narezano korenje. Dodajte paradižnikov koncentrat ter vse skupaj dobro premešajte. V lonec dodajte še krompir, narezan na kocke, premešajte in prelijte z vodo ali zelenjavno osnovo.

Po okusu solite in poprajte. Po želji lahko dodate še zelišča, kot so drobnjak, peteršilj in bazilika.

V lonec dodajte že skuhano čičeriko oziroma čičeriko iz pločevinke, ki ste jo odcedili in oprali pod vodo in fižol, narezan na manjše koščke.

Vse skupaj kuhajte približno 20 do 30 minut oziroma dokler zelenjava ni mehka. Manjše kose korenčka in kocke krompirja kuhate, manj časa bo kuhanje trajalo.

Dobrú chuť!

Dodaten nasvet:

Uporabite lahko tudi zamrznjen fižol, ki ga dodate približno 5 do 10 minut pred koncem kuhanja, da se ne bi razkuhal.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.