Našla si už túto jar špargľovú polievku na váš stôl? Špargľa alebo špargľa, ako ich familiárne nazývame, je so začiatkom jari (obdobie zberu začína v marci) dlho očakávaným prírastkom do kuchyne. Preto je Krémová špargľová polievka ideálna na to, aby ste z nich urobili chutné jedlo pre celú rodinu.
Špargľa oz. beluši so ena prvi vrst pomladne zelenjave, kremna špargljeva juha pa je najboljši način kako iz njih izvabiti najboljše. Naberete jih lahko tudi sami, na sprehodu v gozdu. Našli jih boste predvsem med grmovjem. In če gredo gobarji po gobe v pokljuške gozdove kot verniki v Vatikan, gredo nabiralci špargljev srečo najraje poizkušati v primorske gozdove.
ČÍTAJ VIAC: Recept: chutná púpavová polievka
Toda pozor! To delikatesno poslastico lahko nabirate v omejenih količinah in sicer največ en kilogram na dan. Tako namreč pravi pravilnik o varstvu gozdov, ki določa, da lahko posameznik v rekreativne namene oz. za lastne potrebe nabere le kilogram zelnatih rastlin kamor sodijo tudi beluši oz. šparglji. Kar pa je čez glavo, da iz njih pripravite špargljevo juho za razširjeno družino.
Recept za kremno špargljevo juho:
Sestavine za špargljevo juho (za 4 osebe):
- 120 g čerstvej špargle
- 100 g kyslej smotany
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky masla
- tymián
- soľ
- korenie
- parmezán
- 800 ml zeleninového vývaru
- citrónová šťava
Postopek priprave špargljeve juhe:
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolilemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem času juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusi) soli in poprav ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!