Hovorí sa, že nikdy nemôžete mať veľa sladkostí, ale niekedy ostanú sviatočné dobroty v špajzi po skončení slávností. Aby ste sa neprejedli a nevyhadzovali jedlo, je preto vždy dobré myslieť na recepty na jedlá, ktoré zostanú chutné po dlhú dobu. Pripravený recept na lahodný perník, ktorý sa dá jesť aj mesiac po príprave.
Medenjaki veljajo za eno najpriljubljenejših prazničnih poslastic, z njimi pa se radi sladkamo tudi tekom leta. Zato je jednoduché recept za medenjake, ki bodo slastni ostali kar mesec dni, odlična izbira.
Zanj ne boste potrebovali veľa prísad, poleg zadovoljstva vaših brbončic pa so lahko z njimi tudi ozdobiť svoj dom.
Medenjaki
Ingrediencie
- 1/3 skodelice zmehčanega masla
- 3 žlice zmehčanega kremnega sira
- 3/4 skodelice sladkorja [recipe-ingredients] Sestavine za medenjake:
- 15 dag masla
- 15 dag medu
- 35 dag gladke moke
- 10 dag mletih orehov
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- začimbe po želji (cimet, klinčki, ingver…) Ingrediencie na krém:
- 10 dag práškového cukru
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Pokyny
- Najprej pripravite testo za medenjake. V veliki skledi zmešajte moko, sodo bikarbono, orehe in začimbe. Nato maslo narežite na tanke rezine in jih z rokami zmešajte v testo.
- Stepite jajce in ga z rokami vmešajte v testo, nato dodajte še med. Testo zavijte v plastično folijo in ga za eno uro postavite v hladilnik.
- Testo nato z žlico razdelite na manjše delčke, ki jih boste z rokami oblikovali v kroglice. Velikost kroglic je odvisna od vas: večje naj bodo, če si želite večje medenjake.
- Medenjake razporedite v pekač, obložen s peki papirjem in pecite 10 minut v pečici, ogreti na 180°C. Medenjaki so pečeni, ko ob robu postanejo temno rjavi.
- Med peko se lotite priprave kreme: v večji posodi zmešajte sladkor in limonin sok. Z mešanico nato napolnite brizgalno vrečko in okrasite medenjake. Dober tek!
Ďalšie tipy:
– Če orehov ne marate ali ste nanje alergični, lahko medenjake naredite tudi brez njih.
– Če želite medenjake v različnih prazničnih oblikah, potem namesto, da iz testa pred peko naredite kroglice, uporabite modelčke.
– Ko medenjake razporejate v pekač, pazite, da med njimi ostane nekaj prostora. Testo zaradi sode bikarbone med peko namreč nabrekne.
– Mešanica za kremo naj bo tako gosta, da počasi kaplja z žlice, ko jo zajamete. Če je preredka, dodajte več sladkorja, ob pregosti kremi pa prilijte limonin sok.
– Namesto brizgalne vrečke lahko uporabite peki papir, ki ste ga oblikovali v cev.