Nové rúry Gorenje sa vyznačujú najnovšími dizajnovými trendmi a kvalitnými materiálmi, ktoré umožňujú jednoduchú údržbu a čistenie. Jednou z takýchto funkcií je pyrolýza, automatické čistenie rúry. To zaisťuje, že rúra je bez jedinej mastnej škvrny alebo iných zvyškov. Naša rúra je tak opäť pripravená na použitie. Tentokrát sme pripravili výbornú musaku z jahňaciny a baklažánu. Nezabúdajme ani na hru o ceny, ktorá trvá do 31. júla a môže nám vyhrať mesačný online kurz varenia na portáli šéfkuchára Bineta Volčiča.
Vgradne pečice Gorenje so tehnološko dovršene ter omogočajo odlično pečenje in raznovrstno pripravo hrane. V podjetju Gorenje so se odločili, da želijo uporabnikom omogočiti čim bolj preprosto pečenje z vrhunskimi rezultati, zato so zapletene procese pečenja hrane pretvorili v enostavne programe. V svojih 60-ih letih poglobljenih raziskav v svetu pečenja in kuhanja ter edinstvenih kulinaričnih užitkov, so našli rešitev v novi generaciji kuhinjskih aparatov Gorenje, ki jih za nas predstavlja priznani kuharski mojster Bine Volčič. Nove pečice tako odlikujejo najsodobnejši oblikovalski trendi in kakovostni materiali, ki omogočajo enostavno vzdrževanje in čiščenje.
Kaj je piroliza?
Čiščenje s pirolizo je najučinkovitejši in najnaprednejši način čiščenja pečice brez kakršnihkoli detergentov. Temperatura do 500 °C poskrbi, da je pečica povsem čista in brez enega samega maščobnega madeža ali drugih ostankov. Nežno čiščenje traja 90 minút, srednje intenzivno 120 minút, zelo intenzivno pa le 150 minút; pri tem je učinek čiščenja posledično sorazmeren s trajanjem. Po koncu čiščenja obrišemo le še morebitne ostanke. Maksimalno trajanje in intenzivnost pirolitičnega čiščenja s 150-minutnim programom pa zagotavljajo modeli pečic Gorenje Superior.
ČÍTAJ VIAC: Recept: Tvarohové knedle so slivkami - Gorenje & šéfkuchár Bine Volčič
S pomočjo kuharskega mojstra Bineta Volčiča smo se tokrat lotili priprave slastne musake z jagnjetino in jajčevci. Pa dober tek!
Sestavine za pripravo musake Iz jagnjetine in jajčevcev (za 4 osebe):
- pár lyžíc olivového oleja
- 3 velike čebule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 kg mlete jagnjetine
- soľ
- korenie
- 200 ml červeného vína
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 400 g paradižnikovih pelatov
- 2 korenja
- 2 tyčinky škorice
- 1 žlička pimenta
- 3 večji jajčevci
- 70 g masla
- 70 g bele moke
- 500 ml mlieka
- 200 g ribanega sira
- 2 srednje velika jajca
1. Spodný a horný ohrievač, 150°C, 30 minut
2. Grill z ventilatorjem, 200°C, 10 minut
V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno narezano čebulo, sesekljan česen ter olupljeno in na manjše kocke narezano korenje. Ko se korenja rahlo obarva, dodamo meso, temperaturo povišamo in pečemo toliko časa, da meso enakomerno porjavi. Deglaziramo z vinom in tik preden tekočina povsem povre, dodamo še paradižnikov koncentrat in pelate, cimetovi palčki in piment. Kuhamo pol ure, občasno premešamo. Jajčevce narežemo na debeline dveh centimetrov, pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter popečemo z obeh straneh.
Pripravimo še bešamel. Stopimo maslo, dodamo moko ter kuhamo minuto ali dve. Zmanjšamo temperaturo in postopoma dodajamo vroče mleko. Počasi naj vre 15 minut, nato dodamo 100 g sira, solimo in popramo. Ko se malce ohladi, vmešamo še jajci. V ognjevarno posodo po slojih zlagamo sestavine. Najprej pečene jajčevce, nato plast mesa, nato tretjino sirne omake. Priprava ponovimo. Na koncu naložimo jajčevce, prelijemo s preostalo omako in posujemo s preostalim sirom. Postavimo v predogreto pečico na 3. nivo in pečemo v dveh korakih. Pred serviranjem naj musaka počiva nekaj minut.
Nezabudnime! Až kým dňa 31. júla prebieha hra o ceny, kde správnou odpoveďou budeme môcť získať mesačný online kurz varenia na portáli šéfkuchára Bineta Volčiča.
Več informacij o pirolizi Gorenje:
gorenje.si
Viac informácií o Bine Volčič:
binevolcic.si