Jarné závitky sa väčšinou spájajú s čínskou kuchyňou a návštevou čínskej reštaurácie, no najmä na jar sa jarné závitky rýchlo stanú hviezdou vášho domáceho menu. Takéto meno nemajú pre nič za nič. A keďže je tu meteorologická jar, je čas vyskúšať tento recept a pripraviť si čínske jarné závitky.
Spomladanski zavitki so slastni zalogajčki, klasika kitajske kuhinje, ki jih boste, potem ko boste preizkusili ta recept, redno uvrščali na svoj jedilnik. Zavitke lahko pripravimo s katerokoli zelenjavo, z mesom ali brez njega in pri tem vključimo številne dodatke. Za spomladanske zavitke zato velja, da jih je toliko, kolikor je okusov oz. sestavin pri roki.
ČÍTAJ VIAC: Recept: lasagne s palacinkami
Zunaj že diši po pomladi, zato je skrajni čas, da po njej počasi zadiši tudi v kuhinji. In kaj je boljšega kot pomlad pozdraviti s spomladanskimi zavitki po kitajsko, ki jih lahko postrežemo kot predjed, glavno jed ali jed k solati?
Recept za spomladanske zavitke:
Sestavine za spomladanske zavitke po kitajsko:
Ingrediencie na cesto:
- listnato testo (namesto tega lahko pripravimo tudi tanke palačinke, ki pa jih spečemo samo na eni strani)
Ingrediencie na náplň:
- 12 dag sojinih kalčkov
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- malo zelja (priporočamo kitajsko zelje)
- malo sveže zelene
- 2 majhna pora
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 25 dag zmlete svinjine
- 2 polievkové lyžice oleja
- sol in poper (po okusu)
Postopek priprave spomladanskih zavitkov po kitajsko:
Vso našteto zelenjavo narežemo na trakce. Nato na olju prepražimo mleto meso, dodamo narezano zelenjavo in podušimo. Po potrebi dodamo nekaj vode. Dodamo še sojino omako, sol in poper, in ko je meso pečeno in zelenjava omehčana, zadevo ohladimo. V testo, razrezano na 10-centimetrske kvadrate (vzamemo po 2 lista skupaj, da se še držita), oz. na nepečeno stran palačinke damo žličko ali dve nadeva in zložimo v obliki kuverte; robove zalepimo z beljakom, da se med peko testo ne odpre (ob robovih naj ostane vsaj 2 cm praznega testa). Olje v ponvi segrejemo na 190 stopinj Celzija in spomladanske zavitke cvremo do zlato rumene barve. Preden jih postrežemo v družbi sojine make, jih položimo na papirnate prtičke, da ti popivnajo odvečno maščobo. Pa dober tek!