fbpx

Recept: Tradičná estragónová potika

Pehtranova potica

Pehtranova potica, alebo ako ju nazývame „pehtranka“, je jedným z najobľúbenejších klasických tradičných slovinských sviatočných jedál. Lahodná potica s estragónovou plnkou, smotanou, vajíčkami a cukrom sa dá pripraviť aj len tak, pre krajší deň. Pozrime sa ako.

Pehtranova potica je ena izmed najbolj slastnih tradicionalnih slovenskih potic, ki so jo po starih običajih pripravljali zlasti za veliko noč. Zakaj bi kupovali že pripravljeno, če lahko dišečo jed spečemo tudi sami in z njo razveselimo svoje najdražje?

 Pehtranova potica – recept

Sestavine za kvašeno testo za potico:

  • 500 g bielej múky
  • 70 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 40 g kvasa
  • 60 g cukru
  • lyžica rumu
  • 1 vanilij sladkor
  • ½ ČL strúhanej bio citrónovej kôry
  • štipka soli

Ingrediencie na náplň:

  • 150 g nasekljanega pehtrana
  • 100 g masla
  • 100 g strúhanky
  • 180 g cukru
  • 2 vajcia
  • 180 ml sladke smetane
  • 1 vanilij sladkor

Sestavine za premaz in posip:

  • 1 vajce
  • mlieko
  • práškový cukor

ČÍTAJ VIAC: Recept: domáca orechová potika

Pehtranova potica – postopek priprave:

Najprej pripravimo kvasec. V posodo nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in nekaj moke ter med sestavine prilijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 10 minút. Nato se lotimo priprave kvašenega testa. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. V večjo posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec. Dodamo segreto maslo, penasto umešano rumenjake, žlico ruma, pol žličke naribane lupine bio limone in ščepec soli. Sestavine zgnetemo v voljno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, pokrijemo s kuhinjso krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Med vzhajanjem pripravimo pehtranov nadev. V ponvi razstopimo maslo in na njem prepražimo drobtine, jih odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Jajca previdno ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo drobtine, sladkor, smetano in premešamo. Nato počasi in previdno v zmes vmešamo tudi beljakov sneg. Rahlo premešamo. Pekač za potico dobro namastimo in potresemo z drobtinami. Testo na pomokanem prtu razvaljamo na prst debelo in ga 2 do 4 centimetre od roba bogato premažemo z nadevom. Nadev potresemo s estragón in pričnemo s previdnim zvijanjem testa s pomočjo prta. Pazimo, da je chodník zvita čimbolj na tesno. Zvito “pehtranko” položimo v pekač, pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja še približno pol ure. Medtem pečico ogrejemo na 190 stopinj. Vzhajano potico premažemo s premazom iz enega jajca in nekaj žlic mleka ter za približno eno uro položimo v pečico. Pečeno potico pustimo, da se v modelu hladi vsaj pol ure, preden jo previdno zvrnemo iz pekača in pustimo, da se dokončno ohladi. Ohlajeno pehtranovo potico potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.