fbpx

Recept: Kokosová potika s čokoládou

Kokosova potica

Potica je jedným z najobľúbenejších slovenských tradičných jedál. Prečo si ho neupiecť na sviatky (alebo len tak) s prídavkom čokolády a lahodnej kokosovej plnky? Naši blízki budú vďační, keď pred nich položíme kokosovú tyčinku s čokoládou...

Potica je ena izmed najboljših slovenskih jedi, vendarle pa nam včasih pehtran in orehi ne dišijo najbolj. Zakaj ne bi preizkusili našega recepta za kokosovo potico s čokolado? Za prste obliznit!

Recept za kokosovo potico s čokolado

Sestavine za kvašeno testo:

500 g bielej múky
50 g čokolade v prahu
50 g práškového cukru
50 g masla
50 ml sladke smetane
1 vanilij sladkor
1 lyžica rumu
štipka soli
200 ml vlažného mlieka
50 g kvasa
3 žĺtky
1 polievková lyžica cukru

Ingrediencie na náplň:

400 g kokosove moke
150 g cukru
45 ml sladke smetane
3 vaječné bielka
50 g masla

Sestavine za premaz in posip:

1 vajce
2-3 žlice mleka
práškový cukor

Proces:

Maslo stopimo in ohladimo. Mleko segrejemo. Moko presejemo v večjo skledo in na sredi naredimo jamico. Vanjo nadrobimo svež kvas. Ostale sestavine za kvašeno testo stresemo okrog kvasa. Prevdno zmešamo z električnim mešalcem in med mešanjem postopoma prilivamo rahlo ogreto mleko. Mešamo, dokler testo ni voljno in z lahkoto odstopa od posode. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure. Vzhajan hlebček stresemo na pomokan prt, še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati še za 30 minut. Medtem pripravimo nadev, ogrejemo pečico na 190 stopinj in dobro namastimo pekač. Maslo, smetano in sladkor damo v kozico ter sestavine mešamo, dokler mešanica ne zavre. Nato dodamo koksovo moko, prevremo in odstavimo. Med hlajenjem v trd sneg stepemo tri beljake. Snegu previdno primešamo kokosovo mešanico, dokler ne dobimo enakomernega namaza. Vzhajan hlebček testa razvaljamo na prst debelo in premažemo s slastnim kokosovim nadevom. Testo s pomočjo prta previdno in tesno zvijemo v zvitek, ki ga nato položimo v namaščen pekač za potico. Potico premažemo s premazom iz razžvrkljanega jajca, ki mu dodamo nekaj žlic mleka in jo po želji prešpikamo z vilicami. Pekač za približno eno uro postavimo v ogreto pečico. Pečeno potico ohladimo in jo šele nato zvrnemo iz pekača na servirni pladenj. Potico posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.