fbpx

Recept: Zeleninové lupienky, ktoré si môžete zahryznúť bez výčitiek svedomia

Zelenjavni čips

Čipsy sú pre mnohých jedným z obľúbených občerstvenia. Ak nás po každom prázdnom vrecku slaných nerestí štípe svedomie, rozhodneme sa pre oveľa zdravšiu alternatívu a čipsy si vyrábame sami. Keď si môžeme vychutnať chrumkavosť bez toho, aby sme sa vzdali...

Klasičen čips vsebuje veliko kalorij, nasičenih maščob in nezdrave soli. Zakaj si poleti, ko na tržnici buhti barvita sveža zelenjava, ne bi pripravili zdrave alternative vrečki nezdravega krompirjevega čipsa in si iz živo oranžnega korenčka, globoko vijolične pese in vibrantno zelenega kodrastega ohrovta ne bi pripravili hrustljavega zelenjavnega čipsa, ki ga lahko grizljamo brez slabe vesti?

Recept za zelenjavni čips iz korenja

Mrkva
Mrkva

Mrkva je bogato s karotenoidi, ki varujejo pred rakom na pljučih, srčnimi boleznimi in sladkorno boleznijo. Korenje je prav tako odličen vir kalija, vitaminov in dietnih vlaken. Za čips iz korenja v skledi zmešamo malo olivnega olja, polovico žličke kurkume, poper, sol in česen v prahu. Korenje narežemo na tanke rezine, jih vržemo v skledo in dobro premešamo. Prepojeno korenje razporedimo po pekaču, ki ga prej obložimo s papirjem za peko in pekač položimo v pečico, ki jo predhodno ogrejemo na 180 stopinj. Pečemo približno 10 minut.

Recept za zelenjavni čips iz kodrastega ohrovta

Kodrasti ohrovt
Kodrasti ohrovt

“Kale” oziroma kodrasti ohrovt, kakor najbolj trendi zelenjavi ta hip pravimo pri nas, operemo in osušimo s kuhinjsko krpo. V skledi zmešamo dve žlici olivnega olja, dve žlici limone, ščepcem čilija v prahu in sol ter z zmesjo premažemo zelene liste. Te razporedimo na s peki papirjem obložen pekač in pri 175 stopinjah pečemo približno 10 minut.

Recept za zelenjavni čips iz pese

Pesa
Pesa

Pesa je odličen izvor vitamina C, folne kisline, železa in magnezija. Za pesin čips potrebujemo olivno olje, nekaj kapljic balzamičnega kisa, žličko medu, sol in poper. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, olupljeno peso narežemo na rezine in pomočimo v začimbno mešanico. Začinjene rezine razporedimo po pekaču, ki ga obložimo s peki papirjem, in pečemo približno 15 minut.

Recept za zelenjavni čips iz bučk

Cuketa
Cuketa

Bučke operemo in narežemo na tanke kolobarčke. Te pomočimo v razžvrkljan beljak in nato v nariban parmezan. “Panirane” bučke položimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem, in v predhodno ogreti pečici pečemo približno 20 minut.

Viac informácií

Upravené a upravené z: 
www.buro247.hr

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.