fbpx

Každý rok v Európe vyhodíme 88 miliónov ton potravinového odpadu

Naredite nekaj dobrega za planet

Koľkokrát ste vyhodili zabalené potraviny, ktorým uplynula doba použiteľnosti, prípadne sa zmenila chuť a textúra jedla? To všetko len preto, že ste v dave iných potravín zabudli na jedlo v chladničke? Zlá organizácia chladničiek a nesprávne skladovanie potravín nás stojí viac, ako je potrebné, no je aj jedným z hlavných vinníkov pri tvorbe alarmujúco veľkého množstva potravinového odpadu. Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo varuje, že ak by potraviny, ktoré sa stávajú odpadom, boli krajinou, bola by na treťom mieste na svete, pokiaľ ide o množstvo skleníkových plynov.

Organizacija je pol dela

Dobra organizacija hladilnikov zmanjša delež hrane, ki ji je potekel rok uporabe, in tako posledično zmanjša količino odpadkov. Za boljšo preglednost živil, ki jih imamo na voljo, je treba upoštevati nekaj nasvetov. Izkušnje pravijo, da so zgornje police hladilnika popolne za shranjevanje živil, ki jih lahko takoj zaužijemo, srednji nivo polic je optimalen za shranjevanje mlečnih izdelkov, spodnji del pa je namenjen mesu in ribam. Predali v vratih so najprimernejši za živila, ki jih najpogosteje uporabljamo in jih želimo imeti takoj na dosegu roke – to so na primer sokovi, omake, mleko in začimbe. Optimal Fresh + tehnologija, ki jo vključujejo Samsung hladilniki, nudi drsni mehanizem, ki loči predal na dva dela z različnimi temperaturami. Meso in ribe zahtevajo nižje temperaturo shranjevanja kot ostala živila in z Optimal Fresh + tehnologijo boste lahko znižali temperaturo v delu, kjer hranite takšna živila. Dodaten predal s Humidity Fresh + tehnologijo pa omogoča nastavitev optimalne vlažnosti v posodi ter s tem dlje ohranja svežino občutljivega sadja in zelenjave.

Zanesljive nove tehnologije

Včasih je veljalo, da je živila treba shranjevati višje v hladilniku, kjer bi naj bile temperature nižje. Danes temu več ni tako – danes so hladilniki narejeni tako, da v celotnem hladilniku hladijo na enak način in nam tako omogočajo, da najbolje izkoristimo vsak kotiček hladilnika. S pomočjo No Frost tehnologije in skrbno oblikovanih zračnikov, ki še posebej odlikujejo Samsung RB7300 hladilnik, je popolno in enakomerno hlajenje hrane na vseh sedmih ravneh polic zagotovljeno. Dodatno, porabijo tudi manj energije, kar preprečuje nastanek ledu in odpravlja potrebo po odtajanju hladilnika v toplejših mesecih. Poleg tega No Frost tehnologija živila ohladi veliko hitreje, kar manj obremenjuje hladilni sistem in podaljšuje življenjsko dobo hladilnika.

Ne podvajajte živil

Čeprav se sliši očitno, so spontani nakupi in nakupi živil brez vnaprej pripravljenega seznama glavni krivec za preobremenitev hladilnika in odmetavanje hrane. Raziskava, ki jo je Samsung opravil na evropski ravni, kaže, da kar 48 odstotkov kupljenih živil konča v koših za smeti. Zato si pred nakupom vzemite čas in si dobro oglejte, kaj je že v vašem hladilniku, da z nakupovanjem ne podvajate živil. In bežen pogled na vsebino hladilnika ni dovolj, ampak res podroben pregled hrane, ki ste jo pustili na njegovem dnu ali v ločenih predelkih. S to preprosto potezo boste prihranili denar, učinkoviteje upravljali razpoložljivi prostor in naredili nekaj dobrega za planet.

Ali razmišljate o nakupu novega hladilnika že danes?

Pred nami je toplo poletje in za ohladitev boste potrebovali veliko hladne pijače, zagotovo pa ne boste potrebovali zaledenelega hladilnika. Samsung je za vas pripravil posebno promocijo, ki traja do 30. junija. Ob nakupu Samsung hladilnika z No Frost tehnologijo, ki preprečuje nabiranje ledu in ohranja svežino vaše hrane, boste prejeli 20 % popusta. Ob nakupu hladilnika do 31. julija pa boste lahko tudi brezskrbno uživali v popolni svežini živil – namreč prejeli boste podaljšano 5-letno garancijo.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.