fbpx

Slovenci na Triglavu zvarili pivo Triglavska šerpa!

Varjenje piva na Triglavu.

Triglavska šerpa, pivo, ki so ga Slovenci zvarili na Triglavu (2864 m nmv), je najvišje zvarjeno pivo v Evropi (najvišja pivovarna v Evropi, Bier Vision Monstein v Davosu, namreč leži na 1560 metrih nadmorske višine). Pivo je zvarila ekipa petih ljubiteljev piva, ki je na vrh najvišje slovenske gore peš pritovorila vso potrebno opremo in surovine za varjenje piva.

Pet Slovencev je na Triglavu zvarilo pivo, ki naj bi bilo najvišje zvarjeno pivo v Evropi. Pod pivo z imenom Triglavska šerpa (ime je dobilo v čast nošenja težke opreme) se je podpisala petčlanska ekipa Pivopisa, in sicer Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Luka Pepelnik, Simon Koštomaj in Matej Pilat. Svojo pot z vso potrebno opremo so začeli na Pokljuki. Vsak je s seboj vlačil med 12 in 15 kilogrami opreme.

Varjenje piva na Triglavu.
Varjenje piva na Triglavu.

Pri koči na Doliču (2151 m nmv) so ob 4. uri zjutraj (na pot so se odpravili dan prej in vmes prespali) segreli vodo na 50 stopinj Celzija in z njo nadaljevali vzpon proti Triglavu. Na vrhu so po dveh urah pivo zvarili. Za pivo so uporabili slovenski hmelj Bobek, za gorski priokus pa so dodali materino dušico. Pivo so shladili s hladnimi kamni, ki so jih našli ob Aljaževem stolpu.

PREBERITE ŠE: BrewArt – naprava, ki vodo spremeni v pivo

Se bo Triglavsko šerpo dalo kje pokusiti? Da, na Pivopisovem pivovarskem izletu 10. septembra 2016, a le, če bodo kvasovke delale dovolj hitro. Za eno steklenico bodo izvedli dražbo, izkupiček pa bo šel v dobrodelne namene.

Najvišje so pivo doslej zvarili Američani, ki so ga leta 1998 zvarili 4400 metrov visoko na gori Mt. Elbert. Najvišja pivovarna na svetu – tibetska pivovarna Lhasa Brewery Company – pa leži na 3650 metrih nadmorske višine.

Dodatne Informacije

Več informacij:
pivopis.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!