Sony Xperia Z5 Premium – 4K prvič na zaslonu pametnega telefona

Sony Xperia Z5 Premium

Sony je na berlinskem sejmu IFA, največjem sejmu zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov na svetu, predstavil tri nove premijske pametne telefone, ki jih najdemo pod oznako Xperia Z5. Glava družine je Xperia Z5 Premium, prvi 4K pametni telefon na svetu, ki se ponaša s kar štirikrat večjo ločljivostjo kot je pri polni visoki ločljivosti (večina vrhunskih telefonov ima bodisi Full HD ali Quad HD zaslon) in baterijo z dometom dveh dni.

Sony Xperia Z5 Premium je prvi 4K pametni telefon na svetu in hkrati zastavonoša nove Sonyjeve družine vrhunskih pametnih telefonov Sony Xperia Z5. Zaslon izjemno visoke ločljivosti prinaša sliko, ki je do sedaj med pametnimi telefoni nismo bili vajeni. Seveda pa takšen izjemen zaslon (IPS, 5,5-palčni z gostoto pikslov 806 ppi) potrebuje zaslombo v strojni opremi. In Premium je od glave do pet supermobilnik.

Sony Xperia Z5 Premium bo s svojo sliko jemala dih.
Sony Xperia Z5 Premium bo s svojo sliko jemala dih.

Super moči mu dajete 63-bitni procesor Snapdragon 810 na katere je naložen operacijski sistem Android 5.1 Lollipop (z uporabniškim vmesnikom Xperia UI) in 3 GB delovnega pomnilnika, 48 ur avtonomije pa naj bi mu zagotavljala baterija s kapaciteto 3430 mAh (možnost hitrega polnjenja). Notranji pomnilnik si je izboril 32 GB, a je moč prosto za shranjevanje podatkov s pomočjo spominske kartice microSD moč razširiti kar na 200 GB! Strah, da bi prostora za videoposnetke in filme prehitro zmanjkalo, je torej odveč.
https://youtu.be/8AsihR-MCig
Sony Xperia Z5 Premium ima vgrajeno tudi funkcijo ”spomina na zaslonu” (”memory on display”) s katero si telefon zapomni slike in videoposnetke, ki ste si jih že ogledali, s čimer varčuje z baterijo. Sony se pri Z5 poslužuje filozofije ”zvok in slika kot se šika”, saj njegov kodek LDAC ob poslušanju brezžične glasbe podatke prenaša trikrat učinkoviteje kot klasični kodek preko Bluetootha, svoje pa k ”neoporečnosti” zvoka pristavi še tehnologija izboljšave digitalnega zvoka DSSE HX, ki oplemeniti posnetke MP3, AAC oziroma Spotify. Zadaj ga krasi kamera z novo pečenim senzorjem 1/2,3 Exmor RS s 23 milijoni slikovnih točk, objektivom G f/2.0 ter izjemno hitrim sistemom samodejne izostritve, medtem ko vas spredaj pričaka kamera s 5 MP.

PREBERITE ŠE: Sony Xperia M5 – prvi pametni telefon s hibridnim ostrenjem

Xperia Z5 Premium je prvi pametni telefon na svetu, ki je posvojil ločljivost 4K.
Xperia Z5 Premium je prvi pametni telefon na svetu, ki je posvojil ločljivost 4K.

180-gramska Xperia Z5 Premium bo na voljo novembra 2015 (a ne želite si ga za Božič, če imate radi bližnje, saj bo cena samo za vstopni model okoli 900 evrov), pri tem pa ne gre pozabiti, da bodo imeli tako Premium, kot obe cenejši različici, vgrajen senzor za prstni vtis, ki se bo nahajal na gumbu za vklop. Poleg tovrstne osebne zaščite in odklepanja z dotikom, bo telefon omogočal tudi izkazovanje verodostojnosti preko prstnega odtisa za spletno plačevanje (FIDO standard). Na voljo bo v različici z eno ali dvema režama za SIM kartico.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sonymobile.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!