Vi firar 190-årsdagen av grundandet av Carniola Regional Museum, föregångaren till Sloveniens nationalmuseum, Sloveniens naturhistoriska museum och Sloveniens etnografiska museum. Vid det här tillfället har vi förberett ett omfattande program, och inträdet till alla tre museerna kommer att vara gratis.Program: Sloveniens nationalmuseum...
Praznujemo 190. letnico ustanovitve Kranjskega deželnega muzeja, predhodnika Narodnega muzeja Slovenije, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Slovenskega etnografskega muzeja.
Ob tej priložnosti smo pripravili bogat program, vstop v vse tri muzeje pa bo brezplačen.
Program:
Narodni muzej Slovenije – Prešernova
10.30
Arheozabava KOLIŠČARJI IN IZGUBLJENO BODALO
V vlogi koliščarjev bomo pobegnili v čas, ko je Ljubljansko barje še prekrivala voda. Ostrorogemu Jelenu in Jezerni Roži bomo pomagali zgraditi novo kolišče, poiskali pa bomo tudi bodalo, ki ga je izgubil Neokretni Karp. Ob tem bomo odkrili še mnogo zanimivega!
Delavnica je primerna za otroke od 7. leta dalje. Trajanje: 120 min. Število mest je omejeno.
13.00–17.00
KOL NA KOL KOLIŠČE. Ustvarjalne delavnice za družine na muzejskih hodnikih. Pridružite se kadar koli!
16.00
PREDSTAVITEV NAJDB Z LJUBLJANSKEGA BARJA, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije, v kontekstu vpisa »Prazgodovinskih kolišč okoli Alp« na UNESCO Seznam svetovne dediščine
– Mag. Barbara Ravnik, Narodni muzej Slovenije: Pozdravni nagovor
– Dr. Peter Turk, Narodni muzej Slovenije: Najdbe z Ljubljanskega barja, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije
– Dr. Anton Velušček, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU: Sodobne raziskave prazgodovinskih kolišč na Ljubljanskem barju
– Dr. Špela Karo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije: Priprava nominacije in vpis »Prazgodovinskih kolišč okoli Alp« na UNESCO Seznam svetovne dediščine
– Barbara Zupanc, Krajinski park Ljubljansko barje: Načrti za upravljanje svetovne dediščine
16.45
MODNA REVIJA KREACIJ PO NAVDIHU NAJDB Z LJUBLJANSKEGA BARJA. Sodelujejo člani Društva Fran Govekar, Ig.
17.15
Dr. Peter Turk: PRAZGODOVINSKA KOLIŠČA IN BOBRI JANEZA JALNA. Predavanje
Priložnostna razstava – na ogled ves dan
OSTROROGI JELEN. Kako priti do jelena in kaj z njim narediti?
Lov na divje živali je bilo koliščarsko osnovno opravilo, s katerim so zadovoljevali večino potreb po mesu, maščobi in kožah pa tudi surovinah za izdelavo koščenega in roženega orodja. Na priložnostni razstavi Ostrorogi Jelen ob vpisu »Prazgodovinskih kolišč okoli Alp« na UNESCO Seznam svetovne dediščine bo moč občudovati različne lovske pripomočke in orodje, izdelano kosti oziroma rogovja jelena, najpogostejšega lovskega plena koliščarjev.
———————————————————————
19.00
SLAVNOSTNA PRIREDITEV ob 190. obletnici ustanovitve Kranjskega stanovskega muzeja
Goste bodo nagovorile direktorice muzejev mag. Barbara Ravnik, dr. Breda Činč Juhant in dr. Bojana Rogelj Škafar ter slavnostna govornica Damjana Pečnik, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo RS.
Prireditev bo povezoval Jure Godler, praznovanje pa nam bo polepšal Ljuben Dimkaroski z zvoki iz replike najstarejšega glasbila na svetu, piščali iz Divjih bab.
V atriju Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova
Narodni muzej Slovenije – Metelkova
10.00
SLAVNOSTNI BANKET. Posoda in kulinarika od sodobnosti do srednjega veka
Javno vodstvo kustosinje dr. Mateje Kos po zbirki Slavnostni banket stalne razstave Zgodovinske in umetnostne zbirke.
Nekatere oblike namizne posode so tako rekoč večne, že v najzgodnejših zgodovinskih obdobjih so se razvile do popolnosti. Spet druge so nastale mnogo kasneje, v povezavi s točno določeno vrsto hrane. Inovacije so spodbujali tudi novi materiali, kot fajansa ali porcelan. Vendar pa z različnimi oblikami in vrstami okrasja ni bogata samo naša sodobnost. Zelo zanimive vrste namizne posode najdemo v vseh obdobjih. Nekatere nas presenetijo s svojo domiselnostjo, servisi pa z velikim številom različnih sestavnih delov.
Tesno povezana s posodo je seveda hrana – in obratno. V različnih obdobjih so bile priljubljene različne jedi, v veljavi pa so bili tudi različni načini postrežbe.
Poleg vodstva po razstavi si boste lahko od blizu ogledali nekaj posod iz različnih obdobij – od srednjega veka do secesije, rimsko kulinariko pa boste lahko tudi preizkusili.
11.00–15.00
POKUŠINA RIMSKE JEDAČE IN PIJAČE
Starodavno rimsko kuhinjo danes prištevamo kar med tako imenovano zgodnjo mediteransko kuhinjo. Po ohranjenih rimskih receptih so jedačo in pijačo pripravili Društvo žena in deklet občine Hajdina z imenom »Hajdinke«, mesarija Arvaj in sodelavci Narodnega muzeja Slovenije. Ob pokušini bo o rimski hrani in pijači pa navadah spregovoril strokovnjak dr. Boris Kuhar, tudi mojster kulinarike. Stari Latinci bi dejali NOMEN EST OMEN ali, po naše, v imenu je pomen.
· GUSTATIO – PREDJED
PANIS – KRUH (ženitovanjski, zeliščni in figov)
FOCACCIA – PIČICE
ZELIŠČNI NAMAZ S SKUTO
· PRIMAE MENSAE – GLAVNI OBROK
PORCELLUM ILIONUM – TROJANSKI PRAŠIČ
FARCIMINA – KAŠNATA KLOBASA
OMENTATA – ARVAJEVE RIMSKE KLOBASICE
OLUS – ZELJE
APUA – SARDELE NA ŽARU NA RIMSKI NAČIN
· MENSAE SECUNDAE – POOBEDEK
DULCIA DOMESTICA – DOMAČA SLADICA
CASTANEA – KOSTANJ
· CONDITUM PARADOXUM – ZAČINJENO VINO
· AQUA MULSA – MEDENA VODA
· DEFRUTUM – MOŠT
· VINUM – VINO
· AQUA RECENS – SVEŽA VODA
———————————————————————
Nagradna igra Vse NAJboljše
Igra, namenjena družinam, poteka hkrati v treh muzejskih stavbah in treh muzejih, slavljencih. V katerem koli od njih so brezplačno na voljo letaki z nalogami. Rešitve se skrivajo na razstavah vseh treh muzejev. Ob predložitvi pravilno izpolnjenega letaka pri blagajni ene od muzejskih hiš obiskovalci dobijo srečko, ki jim prinese lepo darilce.