Ah, Gordon Ramsay. Arg, kritisk och obeveklig Gordon Ramsay. Om det är någon du behöver lyssna på när det kommer till en restaurangmåltid så är det en berömd skotsk kock som inte har något hår på tungan. Och vilka är Ramsays tre gyllene regler att följa på en restaurang?
Ne naročajte ‘dnevnih specialitet’.
Gordon Ramsay pravi, da so ‘specialitete’ tam zato, da se čim prej pojejo. Če je na meniju 10 specialitet, to niso specialitete. Kombinacija nenavadnih sestavin, ki jih še nikoli niste videli v skupaj? To je najbrž zato, ker se mora kuhinja teh sestavin nekako znebiti in je nekdo kuharju naročil, naj uporabi domišljijo.
Ne naročajte ‘najboljše pri nas’.
Tudi beseda najboljše je lahko zavajajoča. Na menijih se pogosto znajdejo jedi s pridevniki ‘znani’, ‘najboljši’ itd., a kdo lahko to zares trdi?
LÄS MER: RECEPT: VEGAN MANGOGLASS, ETT HIMMEDEL
Najboljše vino za najnižjo ceno
Ramsay pravi, da moramo stremeti k temu, da dobimo najboljše vino za najnižjo ceno. Sommelier nam lahko priporoča vina, vedno pa vprašajmo za ceno. Če je cena steklenice pod 30 evrov, potem nikar ne oklevajmo.
Kaj je tisto, kar nas Ramsay želi naučiti? Ne bodimo naivni in ne bodo nam spraznili žepov. Zato se nikar ne zaletite in naročajte le znane chefove specialitete, ki jih kombinirate s steklenico rdečega vina, ki ga naročite, še preden sommelierju uspe prebrati ime na nalepki steklenice.