fbpx

Kislo zelje v kozarcu: enostaven recept za fermentirano zelje, ki pozimi krepi imunski sistem

Foto: Freepik

Kislo zelje v kozarcu je zdrava, dolgotrajna in naravna različica fermentirane hrane, polna vitaminov in probiotikov. Odkrijte preprost recept, ki okrepi imunski sistem in vas pripravi na zimo.

Kislo zelje v kozarcu je starodavni recept, ki se je ohranil skozi generacije – danes pa ga znova odkrivamo kot pravo super hrano.

Ko se temperature spustijo, telo hrepeni po toplih jedeh, bogatih s hranili. Prav zato je kislo zelje nepogrešljivo – vsebuje naravne probiotike, vitamine in minerale, ki krepijo črevesje in imunski sistem. Fermentacija ne le podaljša obstojnost živila, ampak tudi poveča njegovo hranilno vrednost.

Kislo zelje v kozarcu – popolna rešitev za manjše količine

Nekdaj so ljudje zelje kisali v velikih lesenih sodih, danes pa vse pogosteje iščemo priročne, manjše različice. Če v stanovanju ni prostora za velike posode, je kislo zelje v kozarcu idealna rešitev. Priprava je hitra, rezultat pa enako okusen in zdrav kot pri tradicionalnem načinu.

Foto: Freepik

Zelje se fermentira v lastnem soku – brez dodatne vode, le s soljo in začimbami. S tem ohrani svojo naravno hrustljavost, svežino in rahlo kiselkast okus, ki se odlično poda k pečenki, krompirju ali sarmi.

Zakladnica zdravja v vsaki žlici

Vsak grižljaj domačega kislega zelja skriva izjemno hranilno moč. Vsebuje visoke količine vitamina C, ki pomaga pri zaščiti celic pred prostimi radikali in podpira naravno odpornost. Prav tako je bogato z vitaminom K, nujnim za močne kosti, ter vlakninami, ki uravnavajo prebavo.

Recept za kislo zelje v kozarcu

Ingredienser:

• 1 glava srednje velikega belega zelja (približno 1,5 kg)

• 1 in pol žlice soli

• nekaj zrn popra po okusu

• ščepec žajblja ali kumine po želji

Förberedelseprocess:

Najprej odstranite zunanje liste zelja, še posebej tiste, ki so poškodovani. Zelje nato operite in razrežite na četrtine. Z nožem ali ribežem ga narežite na tanke trakove. V veliki skledi ga posolite, nato ga z rokami nežno pregnetite, da spusti sok.

Dodajte začimbe – poper, žajbelj ali celo nekaj zrn koruze, če želite, da zelje dobi rahlo zlato barvo. V steriliziran kozarec postopoma nadevajte zelje in ga sproti dobro pritisnite s pestjo. Prelijte s tekočino, ki je ostala v skledi.

Da bo zelje med fermentacijo vedno pokrito, na vrh postavite manjši kozarec, napolnjen s kamenčki ali vodo, ki bo deloval kot utež. Kozarec prekrijte s čisto krpo in pritrdite z gumico – tako bo zelje imelo dostop do zraka, hkrati pa bo zaščiteno pred umazanijo in insekti.

Prvih 24 ur utež nekajkrat pritisnite, da zelje sprosti še več tekočine. Če po enem dnevu zelje ni v celoti prekrito, dodajte slano vodo (na skodelico vode ena žlička soli).

Foto: Freepik

Fermentacija in shranjevanje

Zelje naj fermentira 3 do 10 dni pri sobni temperaturi (do 23 °C). Med tem postopkom se okus postopno razvija – že po treh dneh lahko poskusite, ali je doseglo želeno stopnjo kislosti. Ko ste zadovoljni z okusom, kozarec zaprite in ga prestavite v hladen prostor – v klet, shrambo ali v hladilnik.

Tako pripravljeno kislo zelje lahko zdrži do dva meseca. Z vsakim dnem postaja okusnejše, saj se proces počasne fermentacije nadaljuje.

Z vsako žlico domačega kislega zelja se telo napolni z naravno močjo, ki ščiti pred virusi in krepi odpornost – prava imuno bomba iz domače kuhinje.

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.