PIK Vrbovec, ledande inom moderna trender på den regionala marknaden för kött och köttprodukter, erbjuder konsumenterna ett hälsosammare utbud av produkter med en lägre andel salt, inklusive PIK-kött. Kända PIK-produkter – torr salami, skinka, kokt skinka, mortadella och andra delikatesser – innehåller 25 procent mindre salt, samtidigt som de inte innehåller smakförstärkare, konstgjorda färgämnen, gluten eller soja.
Z izrazitimi okusi in vrhunsko kakovostjo, ki sta glavni odliki mesnin PIK, so najboljša izbira za vse, ki skrbite za svojo prehrano in zdravje. PIK Vrbovec še naprej ozavešča potrošnike o pomenu priporočenega dnevnega vnosa soli, ki je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije 5–6 gramov na dan.
Visste du?
Največ soli vnesemo v telo nezavedno s hrano, zato je priporočljivo prebirati deklaracije in izbrati izdelke z nižjo vsebnostjo soli. Prekomeren vnos soli v telo je zelo pogosto vzrok za sladkorno bolezen, debelost ter bolezni srca, ledvic in pljuč. Zmanjšanje vnosa soli na priporočeni dnevni odmerek zniža krvni tlak in tveganje za srčno-žilne bolezni, tudi možgansko kap in srčni infarkt. Če bi porabo soli zmanjšali na priporočeno količino, bi letno rešili več kot 2,5 milijona življenj.
Kako zmanjšati prekomerno količino soli?
Največjo količino soli vnesemo v telo nezavedno, in sicer s hrano. Z le nekaj preprostimi ukrepi lahko omejimo prekomeren vnos soli:
– ko pripravljamo obrok, zamenjajmo veliko žlico za dodajanje soli z manjšo;
– poskusimo hrano, preden jo solimo;
– umaknimo solnico z jedilne mize, da ne bo stalno na dosegu roke;
– preizkušajmo različne začimbe in dišavnice, s katerimi bomo nadomestili sol;
– običajne jedi poskusimo začiniti drugače oziroma bolj zdravo;
– predvsem pa prebirajmo deklaracije in izberimo izdelke z nižjo vsebnostjo soli.