Omnämnandet av kanelsniglar får dig nog att dregla, men du drar snabbt i handbromsen och säger att de är för gödande. Men du kan också förbereda den populära jästdegskakan med en kyss av kanel på ett mindre kaloririkt sätt; hur, vi litar på dig nedan.
Cimetovi polžki, ki manj redijo? Ja, prosim! Sicer pa je do sezone kopalk še daleč, tako da naj vas ne peče ves, ko boste zagrizli v puhaste, mehke in še tople polžke, ki se odlično podajo k jutranji kavici in čaju. Priprava vam bo sicer vzela kakšne tri ure (a ne efektivnega časa), a za to boste bogato poplačani.
Sestavine za cca 15 cimetovih polžkov, ki manj redijo:
– testo:
- 1 zavitek svežega kvasa (42 g)
- ½ žlice medu
- 340 g medu
- 0,3 dl tople vode
- 2,5 dl mandljevega mleka
- nypa salt
- 1 ägg
- 2 matskedar olivolja
- 190 g polnozrnate pšenične moke
– cimetov nadev:
- 2 zvrhani žlici cimeta
- 1 žlica melase, kardamoma ali javorjevega sirupa (po želji)
- 340 g medu
– glazura (po želji):
- honung
- sesekljani oreščki
Förberedelse
V posodi zmešajte kvas, toplo vodo in pol žličke medu ter pustite stati okoli 5 minut. Mešanici dodajte mandljevo mleko, preostali med, olivno olje, jajca in moko ter dobro premešajte. Nato z lopatko primešajte moko. Ko bo lopatka svoje opravila (ko se ne bo dalo več mešati), naj njeno nalogo prevzamejo roke. Mesite nekje četrt ure, da nastane homogena zmes. Kepo premažite s tanko plastjo olivnega olja, jo pokrijte in pustite eno uro vzhajati pri sobni temperaturi. Potem maso znova pregnetite in pustite, da vzhaja še eno uro. Sledita zadnje gnetenje in vnovično vzhajanje, ki pa traja le 10 minut. V tem času pripravite nadev, ki ga naredite tako, da zmešate vse naštete sestavine.
LÄS MER: Recept: Omelett i påse - det roligaste sättet att göra en eller flera äggomeletter samtidigt
Na pomokani površini testo razvaljajte v pravokotno obliko, ga premažite z nadevom, a eno stranico pustite ”prazno”. Ko zavijete do konca, rob premažite z vodo, da se bo zadeva držala skupaj in da bo masa ostala na svojem mestu. Zavitek narežite na poltretji centimeter debele kose, te pa nato posamično zložite v pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač naj bo dovolj velik, saj bo testo vzhajalo. Ko so polžki postrojeni po pekaču, jih znova pokrijte in še za uro pustite, da dela kemija. Nato pečico segrejete na 190 stopinj Celzija. Če ste se odločili, da po polžkih kaj posujete, je zdaj pravi čas za to. V pečici jih pustite od 15 do 18 minut. Postrezite jih ohlajene in oblite z medom.