Bled cream-skivan skapades 1953, när mästerkonditorn Ištvan Lukačević började göra den. Allt annat är historia. Sedan dess har den populära efterrätten outplånligt förknippats med en resa till Bled. Men om du trodde att dess beredning bara var inom räckhåll för de största konditorerna, hade du fel. Du kan också förbereda en krämig skiva som Blejska själv. Ta reda på hur nedan, där vi ger dig ett utmärkt recept på hemlagad gräddskiva.
Kremna rezina, kraljica slaščic, je že 33 let simbol blejska kulinarike. Originalen recept je seveda skrbno varovana skrivnost, a mi smo našli recept za blejsko kremno rezino, s katerim boste pripravili takšno, ki je praktično ne boste mogli ločiti od ”ene in edine”, postrežene v hotelu Park.
LÄS MER: Recept: domača frutabela, dobra kot original
Legendarisk rahli kremasti posladek, ki je šel na Bledu že 12-milijontič v ”ponatis”, je sestavljen iz več plasti. ”Platnici” sta iz listnatega testa, v njunem primežu pa najdemo kuhano vaniljevo kremo in stepeno sladko smetano. Boste poskusili izdelati domačo kremno rezino?
Recept za kremno rezino:
Sestavine za kremno rezino:
- 3 äggvitor
- 4 äggvitor
- 8 matskedar socker
- 4 matskedar mjöl
- 1 liter mjölk
- 1 vaniljev puding
- 1 zavitek listnatega testa
- söt grädde
- florsocker
Postopek priprave kremne rezine:
Najprej listnato testo sobne temperature razdelimo na dva dela in razvaljamo na velikost pekača, ga na nekaj mestih prepikamo z vilicami in v pečici pečemo do zlato rumene barve pri 220 stopinjah Celzija. Nato zmešamo rumenjake, moko, puding, sladkor in 2,5 dl mleka. Dodatno zavremo preostanek mleka in vanj zlijemo ostale sestavine ter mešamo, dokler se ne zgosti. Ko se masa shladi, ji dodamo čvrst sneg iz 4 beljakov in počasi premešamo. Zlijemo na eno plast testa, položenega na s papirjem za peko obložen pekač. Drugo plast testa vnaprej razrežemo na enake kvadrate in jih položimo po kremi (tako jih bomo kasneje lažje rezali). Pekač postavimo v hladilnik, da se krema strdi, in ko je ohlajena, le še potresemo s sladkorjem. Kaj pa bela plast, se sprašujete. Potem pred polaganjem ”ploščič” iz testa stepete smetano in z njo premažete ohlajeno rumeno kremo. Postopek je nato enak kot pred dodajanjem bele plasti. Pa dober tek!