Recept za domačo majonezo je enostaven in preprost. Pri domači majonezi je okus resnično drugačen, saj se zaradi svežih sestavin razvijejo pravi okusi. Domača majoneza je veliko boljša izbira in je tudi bolj zdrava od kupljene.
Za pripravo domače majoneze boste potrebovali le pet sestavin, njena priprava pa je hitra in enostavna.
Sestavine za domačo majonezo:
- 1 veliko domače jajce – ta naj bo sobne temperature
- 1,25 skodelice olja – uporabite navadno in ne olivnega, saj ta razvije grenak okus
- 1/2 žličke mletih gorčičnih semen – ali žlico dijon oziroma navadne gorčice
- 1/2 tsk salt
- 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
Priprava domače majoneze
V mešalnik dajte ¼ olja, jajce, mleto gorčico in sol. Mešajte 30 sekund oziroma toliko časa, dokler se sestavine ne združijo in dobijo lepo rumeno barvo. Med mešanjem rahlo in počasi dodajajte preostalo olje. V kolikor boste olje dodali prehitro, prave gostote ne bo. Mešajte približno 90 sekund oziroma toliko časa, dokler majoneza ne bo kremasta. Nato dodajte limonin sok in mešajte še 5 sekund. Majoneza je sedaj pripravljena za uporabo. V hladilniku jo lahko hranite do 5 dni. Njut och bra löpning!