Säsongen för att äta citrusfrukter och därmed apelsiner närmar sig. Lär dig hur du gör hemmagjord apelsinmarmelad så att du inte alltid bara äter apelsinskal och apelsinjuice. Apelsinmarmelad har en väldigt speciell smak, den är ganska saftig och godast i kombination med smör på bröd.
Pomarančna marmelada je zelo posebnega okusa. Hkrati je sladka in grenka ter zelo aromatična. Tako kot vedno smo vam tudi tokrat želeli karseda poenostaviti pripravo, zato vam v nadaljevanju ponujamo kar najbolj enkelt recept za domačo marmelado iz tega priljubljenega zimskega sadeža, ki je povrhu še mycket hälsosam.
LÄS MER: Recept: hemgjord kastanjsylt
Pomaranča velja za pravo zakladnico vitamina C, vsebuje pa tudi snovi, ki naj bi med drugim spodbujale delovanje imunskega sistema in ohranjale vid.
Recept – domača pomarančna marmelada:
Sestavine – domača pomarančna marmelada:
- 3 kg pomaranč
- 1 äpple
- 1 citron
- 3 kg sladkorja
- rum (po želji)
Postopek priprave pomarančna marmelade:
Pomarančne olupimo, odstranimo peške in belo kožico. Narežemo jih na tenke rezine in jim dodamo na kocke narezano jabolko. Ožamemo limono in sok dodamo pomarančam in jabolku. Nato iz sladkorja naredimo sirup. Za kilogram sladkorja potrebujemo pol litra vode. Kuhamo tako dolgo, da se naredi sirup. V vmesnem času odstranjujemo peno, ki nastaja med kuhanjem. Sirupu dodamo pomarančne z jabolki in limono ter na visoki temperaturi kuhamo pol ure. Še vročo marmelado vlijemo v kozarce za vlaganje, ki jim pred zapečatenjem dodamo rezino limone ali nekaj kapljic ruma. Pa dober tek!