fbpx

Recept: Muffins, backa, här kommer yuppisarna!

Pozabite mufine!

Ett himmelskt vitt fluffigt centrum, fångat mellan två syndiga mörkbruna chokladblock... Det här är ingen dröm, det här är en whoopie-paj, en kaka eller en kaka, när man biter i vilka söta tander har utropat: "Whoopie!" för decennier. Även om kakan i tre nivåer kan misstas för en macaron vid första anblicken, är utseendet det enda som förenar den söta lasten.

Jupi je okusna sestavljanka, narejena iz dveh čokoladnih biskvitnih blazinic in kremastega vaniljevega polnila, klasični recept pa slaščičarski mojstri nato prilagajajo modnim smernicam in letnim časom. Jupiji z odmikom od klasike tako zasijejo okrašeni z barvitimi mrvicami, prepričajo celo brez dodatka čokolade in prevzamejo z aromo cimeta, ki prija v jesenskem času.

Whoopie pite
Whoopie pite

Če se oboževana sladka pregreha zdi novost, ni tako. Jupiji veljajo za tradicionalno ameriško sladico, značilno predvsem za ameriško zvezno državo Maine in del ameriške zvezne države Pensilvanije, kjer prebivajo amiši. Tu prebivalci že generacije uživajo ob sladkanju s preprostim črno-belim prigrizkom, ki ga strežejo skoraj povsod. Čeprav so bili še pred nekaj leti omejeni na območje Nove Anglije, jupije zdaj najdemo po celotnih Združenih državah Amerike.

LÄS MER: Anmäl dig: CITY CHEF Cooking Academy - Decemberfirande

Na novo odkrite tortice danes polnijo prodajne police in slaščičarske vitrine ameriških specializiranih butičnih trgovinic, kavarn in slaščičarn, kjer so še nedavno kraljevali mafini, tortice na palčkah (ang. cake pops) in makroner. Ena izmed takih je Magnolia Bakery na Manhattnu, kjer nam za noč čarovnic postrežejo jupije s slastno cimetovo aromo, februarja pa nas zapeljejo s piticami v obliki srca. Vedno izdelani iz le najboljšega (ekoloških jajc in lokalnega masla), so jupiji tako doživeli pravi preporod in postali pravi kulinarični hit. Sledimo sladki evforiji in jih za vesel pozdrav jeseni specimo sami …

Pozabite mufine!
Pozabite mufine!

Recept za jupije

Ingredienser
Biskvit:

  • 3½ skodelice večnamenske moke
  • 1 tesked salt
  • 1½ žlice kakava v prahu
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 kopp smör
  • 2 koppar socker
  • 2 stora ägg
  • 2 skodelici polnomastnega mleka
  • 2 čajni žlički vaniljevega izvlečka

Fyllning:

  • ¾ skodelice + 1 čajna žlička sladkorja
  • 1/3 kopp vatten
  • 1 matsked honung
  • 4 äggvitor
  • ¼ čajne žličke vaniljevega izvlečka

Instruktioner:
Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj. V skledo presejemo moko, sol, kakav, sodo in pecilni prašek. Damo na stran. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. V drugi skledi z električnim mešalnikom stepemo zmehčano maslo in sladkor. Dodamo jajca, mleko in izvleček vanilje. Stepamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Počasi dodajamo suhe sestavine in dobro premešamo. Z zajemalko za sladoled oblikujemo kepice, ki jih nato položimo na papir za peko. Pečemo približno 15 minut.
V kozici segrejemo ¾ skodelice sladkorja, vodo in med ter mešamo, dokler se sestavine ne stopijo. Povišamo temperaturo in počakamo, da tekočina zavre. Vmes v skledi do trdega stepemo beljake, ki jim dodamo eno čajno žličko sladkorja. Ko se beljak strdi, zmanjšamo hitrost mešanja in počasi dodamo sladko tekočino. Spet povečamo hitrost in stepamo še približno 7 minut. Vmes primešamo vaniljev izvleček. Z dobljenim polnilom premažemo biskvitne blazinice in jih položimo drugo na drugo, kot da bi delali sendviče.

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.