Låt oss i höst ta bort ohälsosamma mellanmål från vår meny och istället för feta grytor, vita brödmackor och soppor, som huvudsakligen är baserade på grädde, unna oss en utsökt varm måltid, som förser vår kropp med en generös mängd vitaminer och mineraler utan överskott av ohälsosamma fetter och bearbetade kolhydrater. Receptet på tomatsoppa kommer att vara perfekt för detta.
Paradižnik, ki botanično sodi med sadje, ima izjemno blagodejen učinek , saj vsebuje veliko likopena, naravnega antioksidanta, ki zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka in zavira nastanek bolezni srca. Poleg likopena premore tudi visoko vsebnost vitamina C, vitaminov skupine B in rudnin kot so kalij, krom, magnezij, mangan ter cink. Čeprav predelava paradižnika zmanjša raven vitamina C, se z njo pospeši dejavnost antioksidantov, zato ga je priporočljivo uživati vse leto – svežega ali kot mezgo. Preizksuimo nekaj izjemnih različic receptov za okusno paradižnikovo jed, ki prijetno pogreje.
1. Paradižnikova juha iz svežega paradižnika
Sveža paradižnikova juha je izjemno lahka za prebavo.
Ingredienser:
- 1 kg zrelega paradižnika
- 300 g potatis
- 1 lök
- 1 dl mjölk
- 25 g kokosovega masla
- 1 nypa salt
- 1 ščepec popra
Bearbeta:
Paradižnike operemo in jih za nekaj minut postavimo v vrelo vodo, da se zmehčajo. Nato vodo odlijemo, paradižnike ohladimo, jih olupimo in jih na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo, operemo in nasekljamo. V kozici razpustimo kokosovo maslo in na njem previdno prepražimo čebulo. Pazimo, da ne porumeni. Na čebulo stresemo paradižnik in vse skupaj dušimo 15 minut. Med dušenjem operemo krompir, ga olupimo in narežemo na koščke. Juho začinimo s poprom in soljo. Prilijemo sedem decilitrov vode, dodamo narezan krompir in vse skupaj zavremo ter kuhamo na zmernem ognju 20 minut. Juho s paličnim mešalnikom zmešamo in še enkrat na hitro zavremo. Dodamo mleko, odstavimo in serviramo v krožnike.
2. Paradižnikova juha iz pelatov
Paradižnikova juha iz konzerviranega paradižnika je primerna za vse tiste trenutke, ko si zaželimo paradižnikove juhe, vendar na izbiro nimamo svežega paradižnika.
Ingredienser:
- 100 ml olivolja
- 150 g lök
- 2 lagerblad
- 600 g pelatov
- 10 listov sveže bazilike
- 150 ml mjölk
- 1 matsked socker
- 1/2 tsk salt
- 2 ščepca mletega popra
- 100 g grobo naribanega parmezana
Bearbeta:
Čebulo in baziliko operemo in drobno sesekljamo. V večji posodi segrejemo olivno olje, na katerem na zmerni temperaturi popražimo čebulo skupaj z lovorom. Čebulo med mešanjem pražimo toliko časa, da zlato porumeni. V posodo nato dodamo pelate in sesekljano baziliko. Sestavine dobro premešamo, temperaturo nekoliko znižamo in pustimo, da se juha kuha 10 minut. Po 10-ih minutah juho odstavimo in pretlačimo. V manjši kozici počasi segrejemo mleko, ki ga nato skupaj s sladkorjem, soljo in poprom vmešamo v juho. Juho razdelimo po krožnikih in okrasimo s parmezanom.
3. Paradižnikova juha s čičeriko
Čičerika vsebuje izjemno veliko beljakovin in je tako odličen nadomestek mesa.
Ingredienser:
- 2 matskedar olivolja
- 1 medelstor lök
- 1 matsked tomatpuré
- 2 vitlöksklyftor
- 1 lagerblad
- 800 g paradižnikovih koščkov iz pločevinke
- 900 ml zelenjavne jušne osnove
- 425 g kuhane čičerike iz pločevinke
- 3 ščepce soli
- 1 nypa mald peppar
Bearbeta:
Čebulo in česen olupimo in ju drobno sesekljamo. V večji kozici segrejemo olivno olje, na katerem med mešanjem pražimo čebulo toliko časa, da lepo postekleni. Vmešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pražimo približno eno minuto. Zmesi dodamo česen, paradižnike iz pločevinke, lovorjev list in jušno osnovo. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da tekočina zavre. Čičeriko iz pločevinke stresemo na cedilo, speremo pod tekočo vodo in odcedimo. Ko tekočina zavre, dodamo čičeriko in vse skupaj na zmernem ognju kuhamo še 10 minut. Juho po okusu začinimo s soljo in poprom. Iz juhe odstranimo lovorov list in serviramo.