De nya Gorenje-ugnarna kännetecknas av de senaste designtrenderna och kvalitetsmaterial, vilket möjliggör enkelt underhåll och rengöring. En sådan funktion är pyrolys, den automatiska rengöringen av ugnen. Detta säkerställer att ugnen är fri från en enda fettfläck eller andra rester. Vår ugn är därmed redo att användas igen. Den här gången förberedde vi en utsökt lamm- och auberginemoussaka. Låt oss inte glömma prisspelet, som pågår till den 31 juli, och kan vinna oss en en månads matlagningskurs online på kocken Binet Volčičs portal.
Vgradne pečice Gorenje so tehnološko dovršene ter omogočajo odlično pečenje in raznovrstno pripravo hrane. V podjetju Gorenje so se odločili, da želijo uporabnikom omogočiti čim bolj preprosto pečenje z vrhunskimi rezultati, zato so zapletene procese pečenja hrane pretvorili v enostavne programe. V svojih 60-ih letih poglobljenih raziskav v svetu pečenja in kuhanja ter edinstvenih kulinaričnih užitkov, so našli rešitev v novi generaciji kuhinjskih aparatov Gorenje, ki jih za nas predstavlja priznani kuharski mojster Bine Volčič. Nove pečice tako odlikujejo najsodobnejši oblikovalski trendi in kakovostni materiali, ki omogočajo enostavno vzdrževanje in čiščenje.
Kaj je piroliza?
Čiščenje s pirolizo je najučinkovitejši in najnaprednejši način čiščenja pečice brez kakršnihkoli detergentov. Temperatura do 500 °C poskrbi, da je pečica povsem čista in brez enega samega maščobnega madeža ali drugih ostankov. Nežno čiščenje traja 90 minuter, srednje intenzivno 120 minuter, zelo intenzivno pa le 150 minuter; pri tem je učinek čiščenja posledično sorazmeren s trajanjem. Po koncu čiščenja obrišemo le še morebitne ostanke. Maksimalno trajanje in intenzivnost pirolitičnega čiščenja s 150-minutnim programom pa zagotavljajo modeli pečic Gorenje Superior.
LÄS MER: Recept: Ostmassadumplings med plommon - Gorenje & kocken Bine Volčič
S pomočjo kuharskega mojstra Bineta Volčiča smo se tokrat lotili priprave slastne musake z jagnjetino in jajčevci. Pa dober tek!
Sestavine za pripravo musake Iz jagnjetine in jajčevcev (za 4 osebe):
- nekaj žlic olivnega olja
- 3 velike čebule
- 5 vitlöksklyftor
- 1 kg mlete jagnjetine
- salt
- peppar
- 200 ml rött vin
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 400 g paradižnikovih pelatov
- 2 korenja
- 2 kanelstänger
- 1 žlička pimenta
- 3 večji jajčevci
- 70 g smör
- 70 g bele moke
- 500 ml mjölk
- 200 g ribanega sira
- 2 srednje velika jajca
1. Nedre och övre värmare, 150°C, 30 minut
2. Grill z ventilatorjem, 200°C, 10 minut
V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno narezano čebulo, sesekljan česen ter olupljeno in na manjše kocke narezano korenje. Ko se korenja rahlo obarva, dodamo meso, temperaturo povišamo in pečemo toliko časa, da meso enakomerno porjavi. Deglaziramo z vinom in tik preden tekočina povsem povre, dodamo še paradižnikov koncentrat in pelate, cimetovi palčki in piment. Kuhamo pol ure, občasno premešamo. Jajčevce narežemo na debeline dveh centimetrov, pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter popečemo z obeh straneh.
Pripravimo še bešamel. Stopimo maslo, dodamo moko ter kuhamo minuto ali dve. Zmanjšamo temperaturo in postopoma dodajamo vroče mleko. Počasi naj vre 15 minut, nato dodamo 100 g sira, solimo in popramo. Ko se malce ohladi, vmešamo še jajci. V ognjevarno posodo po slojih zlagamo sestavine. Najprej pečene jajčevce, nato plast mesa, nato tretjino sirne omake. Priprava ponovimo. Na koncu naložimo jajčevce, prelijemo s preostalo omako in posujemo s preostalim sirom. Postavimo v predogreto pečico na 3. nivo in pečemo v dveh korakih. Pred serviranjem naj musaka počiva nekaj minut.
Låt oss inte glömma! Fram tills den 31 juli tar plats prisspel, där vi med rätt svar kommer att kunna få en en månads matlagningskurs online på kocken Binet Volčičs portal.
Več informacij o pirolizi Gorenje:
gorenje.si
Mer information om Bine Volčič:
binevolcic.si